Kuva: Sanna Vornanen

Upeat kuvat suomalaisista maanviljelijöistä ihastuttavat maailmalla - katso

22.12.2017 08:00 - Mikko Räsänen

Valokuvaaja Sanna Vornanen halusi kuvasarjallaan osoittaa kiitokset sukupolville, jotka ovat omistaneet elämänsä suomalaiselle maataloudelle.

Valokuvaaja Sanna Vornanen otti kesällä sarjan upeita valokuvia suomalaisista maanviljelijöistä. Hän kertoo, että kuvasarjan tarkoituksena oli osoittaa kiitollisuutta kaikille niille, joiden ansiosta Suomessa saadaan syödä puhdasta suomalaista ruokaa.

Kuvasarja saikin kansainvälistä näkyvyyttä, kun suosittu valokuvaussivusto Fstoppers valitsi sen päivän kuvaksi ja viraalimedia BoredPanda nosti kuvan valokuva-osionsa etusivulle. 

Voice.fi tavoitti Vornasen, joka kertoo kuvasarjan taustaa. Aihe on Vornaselle läheinen, sillä hän on itse kasvanut maatilalla.

- Olen pohjoiskarjalaisen maitotilallisen tytär, ja kasvoin maataloustyön ympäröimänä. Koulun ulkopuolella tein töitä vanhemmilleni; kesätyöongelmia ei ollut koskaan. Maatalous ei ole minulle vain jonkun tekemää työtä ja ruuantuotantoa; se on elämäntapa.

- Kuvasarjalla halusin tuoda esiin sekä yhden muutoksen suomalaisessa maatalouden historiassa, kun suomenhevonen vaihtui traktoriin, mutta vielä enemmän sen, kuinka paljon työtä edelliset sukupolvet ovat tehneet. Suo, kuokka ja Jussi -fraasia pidetään yhtenä kirjallisuuden kuuluisimpana toteamuksena, mutta se on myös fakta; joka kivi ja kanto nostettiin pellonraivauksessa, jotta viljelyaloja pystyttiin kasvattamaan. Ja tottakai halusin esittää omat kiitokseni ukilleni, isälleni ja muille maanviljelijöille; heidän ansiostaan saan syödä suomalaista, puhdasta ruokaa.  

Minkälaisia virheellisiä käsityksiä ihmisillä on maanviljelystä ammattina ja elinkeinona?

- Suurin harhaluulo on ehkä ajanmenekki. Etenkin eläintiloilla maanviljelijä on kiinni tilallaan 24/7. Eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava koko ajan, ja sairastumiset hoidetaan keskellä yötäkin. Omille vanhemmilleni ja monelle muulle karjatilalliselle eläimet ovat paljon enemmän kuin tuotantoeläimiä. Ne ovat perheenjäseniä, joille juteltiin.

- Peltoviljelyssä taas oletetaan olevan vain kaksi työvaihetta; kevättyöt ja syystyöt. Todellisuudessa työtä riittää pitkin vuotta aikaisin keväästä myöhään syksyyn ja talveen, ja kasvukaudella päivät venyvät ympäripyöreiksi. Maanviljelijä on myös täysin luonnon voimien armoilla, kuten kulunut vuosi sen on osoittanut. Työt ovat aina läsnä, ne eivät häviä vaikka oven sulkee perässään.

Katso Vornasen maanviljelijäkuvia alta. 

(kuva: Sanna Vornanen)

(kuva: Sanna Vornanen)

(kuva: Sanna Vornanen)

Vornasen portfolio löytyy osoitteesta http://www.sannavornanen.net.

Lue myös: Vuoden tykätyimmät Instagram-kuvat listattiin

Kilpailut

Uusimmat