Kuva: Shutterstock

Mistä karkauspäivän nimi tulee ja miksi sitä vietetään? Kokosimme mielenkiintoiset faktat yhteen

29.02.2020 08:15 - Roy Kokkonen

Perinteen mukaan naiset "saavat" tänään kosia. Karkauspäivää ei kuitenkaan ole nimetty pakenevien sulhasehdokkaiden mukaan.

Tänään, lauantaina 29. päivä, on karkauspäivä. Neljän vuoden välein vietettävään karkauspäivään liittyy paljon perinteitä ja uskomuksia, ja kansanperinteessä sitä onkin kutsuttu nurinkurisuuden päiväksi. Logiikka karkauspäivien takana on sekin varsin monimutkainen.

Perinteisesti kosinta on ollut miehen vastuulla, mutta poikkeuksien päivänä myös naisten on sallittu ehdottaa avioitumista. Mikäli mies ei pyyntöön lämpene, tulee tämän antaa pettyneelle kosiomatkalaiselle lahjaksi hamekangasta uuteen leninkiin. Britteinsaarilla, josta perinne on lähtöisin, puolestaan annettiin lahjaksi rukkaset. 

Karkauspäivä ei kuitenkaan ole saanut nimeään pakenevilta sulhasehdokkailta. Nimitys on pikemminkin käytännön sanelema. Nimi tulee ajalta, jolloin päivien kulumista mitattiin puukalenterilla, jossa puutikkua siirrettiin kolosta seuraavaan päivien kuluessa. Karkauspäivänä tikkua ei kuitenkaan liikutettu eteenpäin. Se vain hyppäsi paikallaan, eli vanhaksi suomeksi "karkasi".

Karkauspäivää vietetään, koska päivä ja vuosi eivät ole yhteismitallisia. Vuoden tarkka pituus on 365 päivää 5 tuntia 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Jos kalenterivuosi olisi aina tasan 365 päivää, lopulta vuodenajat ja kalenterivuosi eivät pysyisi samassa tahdissa. Joka neljäs vuosi kalenteriin lisättävän ylimääräisen päivän avulla kalenterivuosi pysyy jotakuinkin samassa tahdissa vuoden oikean pituuden kanssa.

Lisäämällä karkauspäivä kalenteriin joka neljäntenä vuonna jää keskimääräinen vuosi silti 11 minuuttia ja 14 sekuntia liian pitkäksi. Sen takia tasavuosisadat ovat karkausvuosia vain, jos ne ovat jaollisia luvulla 400. Tämän takia vuosi 2000 oli karkausvuosi, mutta vuonna 2100 karkauspäivää ei vietetä.

Ei kenenkään nimipäivä

Aiemmin karkauspäivää vietettiin 24. helmikuuta, mikä tarkoitti sitä, että nimipäivät siirtyivät karkausvuonna. Helmikuun 29. päivä vakiinnutettiin karkauspäiväksi vuonna 2000. Nykyisin kaikki saavat viettää nimipäiväänsä vuodesta riippumatta samassa kohtaa kuukautta, sillä helmikuun 29. päivä ei ole kenenkään nimipäivä.

Karkauspäivänä syntyneet saavat itse valita, viettävätkö syntymäpäiväänsä 28.2. vai 1.3. Halutessaan karkauspäivänä syntyneet voivat viettää vaikka kahden päivän pituisia syntymäpäiviä. Syntymäpäiväksi kuitenkin merkitään 29. helmikuuta. Täysi-ikäiseksi he tulevat lain mukaan vasta 1. maaliskuuta.

Lue myös: Mirja kosi miestä radiolähetyksessä karkauspäivänä 2012 - tässä on suloinen lopputulos!

Lähde: Helsingin kaupunginkirjasto, Yliopiston almanakkatoimisto

Kilpailut

Uusimmat