Kuva: Shutterstock

Älä koskaan ruoki hevosta ilman lupaa - voi koitua hevosen kohtaloksi

14.07.2021 17:15 - Senja Rapila

Suomen Ratsastajainliitto ry:n tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, ettei hevosta saisi koskaan ruokkia ilman omistajan lupaa.

Kesälaitumesta nauttivat hevoset ovat tuttu näky Suomen suvessa. Monet saattavat jopa mökkimatkalla pysähtyä tervehtimään laiduntavia hevosia lasten kanssa. Tuttu tapa voi olla opittu jo lapsuudesta. Jos hevoset ovat kaukana laiduntamassa, saatetaan jopa pujahtaa aitojen välistä laitumelle.

Suomen Ratsastajainliitto ry:n tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, ettei laitumelle eikä hevosen tarhaan saisi mennä koskaan ilman lupaa.

- Ehdottomasti laitumelle ei saa mennä ilman omistajan lupaa. Joskus laitumissa on ihan sellaisia kylttejä, ettei laitumelle saa mennä, eikä hevosia saa ruokkia. Aina ennen kuin mennään hevosen aitaukseen, siihen pitäisi kysyä lupa, Peltonen korostaa.

Aitauksen ulkopuolelta hevosten silittäminen on usein kuitenkin hyväksyttävää, mikäli hevoset tulevat itse aidan luokse silitettäviksi. 

Hevoselle sopimaton ruoka voi aiheuttaa esimerkiksi ähkyn, joka voi koitua hevosen kohtaloksi. (kuva: Shutterstock)

Jos hevosia pysähtyy silittelemään, on erityisen tärkeää muistaa, ettei hevosia saa missään nimessä ruokkia. Mikäli hevoselle antaa heinää laitumen tai tarhan viereisestä heinikosta, voi heinän seassa olla myrkyllinen ja kohtalokas yllätys.

- Tämä on juuri se ongelma. Vaikka siitä aitauksen ulkopuolelta ottaisi silmämääräisesti samaa ruohoa tai heinää mitä aitauksen sisällä on, kun siitä vähän kourasee, siinä voi olla joukossa sellaisia kasveja, jotka ovat myrkyllisiä.

Peltonen muistuttaa, että hevosen ruuansulatus on erittäin tarkka.

- Se tarkoittaa sitä, että jos sinne ruuansulatukseen joutuu mitä tahansa hevoselle sopimatonta, niin hevoset voi sairastua siitä pahastikin. Ja esimerkiksi leipä, jossa saattaa olla homeitiöitä, jota ihmisen aisteilla ei vielä havaita, jos niitä menee syöttämään, siitäkin hevonen voi sairastua ja sama juttu ruoka voi olla pilaantunutta ilman, että sitä voi aistinvaraisesti arvioimaan. Silloin hevoset voi siitä sairastua vakavastikin.

Yksikin myrkyllinen kasvi voi koitua hevosen kohtaloksi.

- Hevosen ruuansulatus on sellainen, että jos sieltä tulee ongelmia, niin ne voivat olla isojakin. Hevosia kuolee esimerkiksi ähkyyn, joka on ruuansulatus-/elimistöperäinen ongelma.

Kysy aina lupa

Peltonen ohjeistaakin yksiselitteisesti, että mikäli haluaa käydä silittämässä tai ruokkimassa laiduntavia tai tarhassa olevia hevosia, siihen pitää kysyä lupa. Ensin pitää siis selvittää kenen hevosia ne ovat. Mikäli hevoset eivät laidunna ison tallin mailla, kannattaa käydä kysymässä laidunta lähimmältä talolta, sattuisivatko hevoset olemaan heidän omistuksessaan.

- Ensin kannattaa ottaa selvää kenen hevosia ne ovat. Sitten käydä ihan henkilökohtaisesti sanomassa päivää ja kysymässä miten kannattaa menetellä, jos haluaa silittää tai ruokkia hevosia. Sitten sieltä omistajalta tulee yksiselitteiset ja selkeät neuvot siihen.

Peltonen kertoo, että monet tallit esittelevät hevosia mielellään ja antavat tutustua tallin toimintaan pyydettäessä.

- Lähtökohtaisesti on todella kivaa, jos ihmiset ovat kiinnostuneita hevosista. Toivotamme kaikki tervetulleiksi.

Aina lupaa hevosten silittelyyn tai ruokkimiseen ei kuitenkaan tule, eikä siitä kannata pahastua. Hevosen omistaja tuntee hevosen parhaiten ja osaa arvioida, voiko vaaratilanne yllättää puolin tai toisin hevosen tai rapsuttelijan.

- Kannattaa varautua myös siihen, että sitä lupaa ei välttämättä heltiä, koska hevosen laitumelle meneminen ei välttämättä ole ihan riskitöntä. 

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Yle: Kyy saattaa liftata uimarin selässä, eikä siitä kannata hermostua

Lue myös: Ihmisten jätökset ovat jokavuotinen ongelma Lapin kauneimpien ajoreittien levähdyspaikoilla

Lue myös: Hurja video näyttää, millainen on auringosta saatu toisen asteen palovamma - katso

Kilpailut

Uusimmat