Kuva: Fotolia

6 tärkeää asiaa, jotka tuoreen äidin tulee muistaa

14.07.2016 11:15 - Emmi Moilanen

Tuoreen äidin ei tulisi potea huonoa omaatuntoa siitä, että rajoittaa perheen ja ystävien vierailut minimiin ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksestä.

Uuden perheenjäsenen mukanaan tuomat elämänmuutokset voivat laittaa arjen rutiinit täysin uusiksi. Tuoreella äidillä on usein mielessä vaipanvaihdon sekä rintaruokinnan lisäksi myös pitkä lista kodinhoitoon liittyviä asioita, ja huolehtiminen omasta hyvinvoinnista ei ole enää prioriteettilistalla ensimmäisenä. SELF listasi seikat, joihin vastasyntyneen äidin tulisi muistaa kiinnittää huomiota.

1. Syö tarpeeksi

Lapsen synnyttyä äidin mielessä on niin monia tehtäviä hoidettavana, että huolehtiminen omasta säännöllisestä ateriarytmistä voi helposti jäädä taka-alalle tai unohtua jopa kokonaan.

Gynekologi Lizellen La Folletten mukaan yksi helppo keino on ottaa tavaksi syödä aina silloin, kun vauvakin syö. Jääkaappiin kannattaa etukäteen valmistaa helposti lämmitettäviä ruokia sekä välipaloja. Imettäminen voi aiheuttaa äidillä myös tiettyjä hormonaalisia muutoksia, jotka kasvattavat janoisuuden tunnetta. Välipalojen lisäksi jääkaappiin on hyvä huolehtia valmiiksi pullollinen kylmää vettä, jolloin myös nestetasapaino pysyy yllä.

2. Jatka raskauden aikaisten vitamiinien syömistä

- Useat naiset luulevat, että synnytyksen jälkeen heidän ei enää tarvitse jatkaa raskauden aikaisten vitamiinien syömistä, kertoo gynekologi Sherry Ross.

- Jos imetät, kehosi vaatii jopa enemmän vitamiineja ja mineraaleja, kuin raskauden aikana, hän jatkaa.

Huolehtimalla monipuolisesta vitamiinien ja hivenaineiden saannista tuore äiti takaa myös lapselleen monipuolisen ravintoaineiden saannin äidinmaidon mukana.

3. Rajoita vierailuja

Perhe ja ystävät ovat innoissaan vastasyntyneestä ja haluavat nähdä uuden tulokkaan mahdollisimman pian. Tuoreen äidin ei kuitenkaan tarvitse potea huonoa omaatuntoa kieltäytyessään vierailuista.

- Synnytys on raskas prosessi naisen keholle. On täysi työ pitää energiatasoja yllä ja vierailijat saattavat kuluttaa äidin muutenkin rajallisia voimavaroja, toteaa urogynekologi Betsy Greenleaf.

Pidemmällä aikavälillä vierailut ovat kuitenkin hyväksi, sillä sosiaaliset hetket ennaltaehkäisevät eristäytymistä sekä synnytyksenjälkeistä masennusta.

4. Nuku tarpeeksi

Uni on erittäin tärkeää synnytyksestä palautumisen kannalta. March of Dimesin mukaan vastasyntyneet nukkuvat noin 16 tuntia päivässä, kolmen tai neljän tunnin jaksoissa. Tällöin tuoreen äidin voi olla haastavaa huolehtia omasta, riittävästä unensaannistaan.

- Parasta on nukkua silloin, kun vauvasikin nukkuu. Totuta lapsi myös yön ja päivän eroon mahdollisimman nopeasti, toteaa Ross.

- Jätä esimerkiksi verhot auki vauvan päiväunien ajaksi. Yöllä puolestaan huolehdi, että lastenhuone on täysin pimennetty sekä hiljainen, hän ohjeistaa.

5. Ole kärsivällinen imetyksen suhteen

Alussa imettäminen voi olla haastavaa ja tuntua jopa inhottavalta. Tuoreen äidin tulisikin muistaa olla armollinen itselleen ja totutella rauhassa rintaruokintaan, sekä läheisyyteen uuden perheenjäsenen kanssa.

- Imettämisen aiheuttama kipuun voi olla hankala totutella, toteaa Ross.

Imetykseen liittyvät ongelmat ovat yleisiä tuoreiden äitien keskuudessa ja on hyvä muistaa, että apua on saatavilla. Jos rintaruokinta tuntuu tuottavan sinulle vaikeuksia, apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi neuvolan kautta.

6. Kysy apua

Pitkällä tähtäimellä ei ole hyväksi, että yrität suoriutua kaikesta yksin. Tuoreen äidin tulisi olla armollinen itselleen ja pyytää aina silloin tällöin apua niin vauvan, kuin kodinhoidonkin suhteen. Nämä hetket nimittäin voivat olla ainoita tilaisuuksia ottaa rauhassa suihku, tankata hieman unta tai vain olla hetki ilman mitään velvollisuuksia.

- Yleensä ihmiset haluavat auttaa. Kysy apua ja tee niin usein, ohjeistaa Greenleaf.

Lähde: SELF

Lue myös: Äitiys muuttaa elämää - 10 jokaiselle tuttua seikkaa

Lue myös: "Rintoja ei saa enää puristella" - asiat, jotka miesten tulee tietää raskaudesta ja synnytyksestä

Kilpailut

Uusimmat