Kuva: Mikko Räsänen

Alakulon hyvästellyt Pauli Hanhiniemi: Masennukselle altistuu, kun pitää esittää hyvinvoivaa

16.08.2016 11:44 - Anna Hopi

Suru teki lähtöään on Hanhiniemen uusin kappale, joka sisältää toivon pilkahduksen.

Kappale on Jonas Olssonin ja Aku Rannilan sävellys, johon Pauli Hanhiniemi teki tekstin. Suru teki lähtöään kiteyttää suomalaisen alakulon, joka johtuu laulajan mukaan siitä, että elämme pimeissä, kylmissä olosuhteissa, joissa lähinnä ketuttaa suurimman osan ajasta. Silti suomalaisesta arjesta löytyy niitä ilon pilkahduksiakin.

- Kuuntelin demoa, ja kappale on samalla alakuloinen ja jollain lailla menee duurissa. Ajattelin, että tähän ehkä uskaltaa tehdä tekstin, joka käsittelee paljaasti tunteita. Suruhan on tunne. Mun ei tarvinnut tehdä siihen yltiöoptimistista tekstiä, kun en ole yltiöoptimistinen jätkä. Mutta samaan aikaan, kun tajusin itsetutkistelun puitteissa, että olen hyvällä tuulella ja ilmeisesti alakulo on poistunut, niin tulin sitten kirjoittaneeksi tämän tekstin, kertoo mies.

Hanhiniemen Suru teki lähtöään -kappale kertoo ihmissuhteen päättymisestä ja siitä hetkestä, kun ihminen on vihdoin valmis päästämään surun luotaan. Laulajalla on asiasta omaakin kokemuspohjaa, kun pitkä avioliitto päättyi vuonna 2014. Mies myöntää Iskelmälle, että elämän varrella on tullut kolhuja vastaan monilla tavoilla.

- Joskus kauan sitten kirjoitin Tästä asti aikaa -tekstin, joka alkaa sanoilla "Ikävöimästä itseni yllätin". Aivan samoin yllätin nyt itseni hymyilemästä joskus ja olemasta hyvällä tuulella.

Hanhiniemen elämässä on ollut jonkun aikaa positiivinen vaihe, joka johtuu myös elämään löytyneestä uudesta rakkaasta ja mielenkiintoisista projekteista.

"Masennus johtuu feikkaamisesta"

Suru teki lähtöään -kappale kiteyttää suomalaisen mielenmaiseman. Hanhiniemen mielestä suurin syy suomalaisen kansan alakuloon on jatkuva pimeys ja kylmyys, sekä karut, tundramaiset olosuhteet, joihin suomalainen itse on syytön. Asumme paikassa, jossa lämpimiä, aurinkoisia päiviä on vuoden aikana vähän. Se voi vähän ottaa päähän tammikuussa.

- Kiinnymme varmaan olotilaan, joka esimerkiksi alakulo on. Ihminen on sellainen, että se miettii, että nyt en kyllä tästä riehaannu mihinkään, vaan jatkan valitsemallani ladulla. Biisi kertoo minusta siitä, että sen antaa vihdoin mennä ja katsoo, mitä hyvää elämään tulee.

Laulajan mielestä Suomessa on kuitenkin asiat suurimmaksi osaksi hyvin. Meillä on hyvinvointivaltio ja teknologiaa elämää helpottamassa. Ja kuten Hanhiniemi muistuttaa, talvisodasta on jo aikaa.

- Nyt voi hyvällä omallatunnolla nauttia elämästä. Ei tarvitse jostain kummallisista kansallisista perinteistä johtuen murjottaa. Vähän luulen, että masentuneisuus tulee siitä, että pitää feikata, että menee hyvin ja hajurako todellisuuden ja mielikuvan välillä kasvaa liian suureksi. Se saattaa herkistää masennuksen tunteelle, tokaisee Hanhiniemi.

- Anteeksi nyt oikeasti teille, joilla on paha mieli, en tarkoita väheksyä sitä, että jos ihminen masentuu. Se tunnehan on totta sillä hetkellä, kun on masentunut, pehmentää artisti.

Hän viittaa feikkaamisella esimerkiksi tämänhetkiseen sosiaalisen median kulttuuriin, jossa on muotia brändätä itseään kertomalla itsestään vain hyviä asioita. Negatiivisuus somessa kääntyy nopeasti ihmistä itseä vastaan.

- Jos mietit, että olet edelleen jonkun kaverilistalla, niin ei sinne kovin paljon kannata ruveta inisemään. Kuka sellaisia viitsii lukea? Omissakin murheissa on murehtimista.

Kilpailut

Uusimmat