Miksi miehen on vaikea puhua mahdollisesta avioliitosta? Asiantuntija vastaa

18.02.2015 08:45 - Eeva Rajala

Joskus on vaikeaa puhua elämän suurista asioista, ja joskus puhuminen ja asioiden tekeminen ovat erityisen vaikeita nimenomaan miehelle.

Psykiatrian professori Gail Saltzin mukaan sitoutumisesta puhuminen saa jotkut miehet tuntemaan olonsa haavoittuviksi tavalla, joka pelottaa heitä.

- Hän voi olla herkkä ja haavoittuvainen, kun hän miettii mahdollisia sydänsuruja, ansassa olemista, toisen odotuksien mukaan elämistä, vastuuta sekä yhteistä tulevaisuutta, Saltz kertoo Women's Health -lehdelle.

Nainen on aikuisempi

Kliininen psykologi Ben Michaelis uskoo, että miehillä on usein vaikeata puhua naimisiin menosta tai kosimisesta, sillä naisille asian käsitteleminen on helpompaa.

- Ajatus avioliitosta on samalla hyvin yksinkertainen ja monimutkainen. Kun ajattelee avioliittoa toisen kanssa, kuvittelee samalla vanhenevansa toisen kanssa ja millaista yhteen punoutunut elämänne on elämän loppuun saakka. Uskon, että tämän ajattelu käy helpommin naiselta kuin mieheltä, sillä naisten aivot aikuistuvat nopeammin kuin miesten, Michaelis kommentoi.

Joidenkin miesten on yksinkertaisesti vaikeampaa kuvitella avioliittoa. Se on niin tuntematon käsite, että Michaelisin mukaan mies saattaa tuntea epävarmuutta niin konkreettisesta asiasta puhuttaessa. Tämän vuoksi mies voi esimerkiksi helpommin suunnitella ihana ja romanttisenkin lomamatkan, mutta elämän pituinen aamenen jälkeen alkava sitoutuminen on aivan eri juttu.

Ovatko miehet luonnostaan sitoutumiskammoisia?

Miehet kuvataan usein elokuvissa ja televisiossa sitoutumiskammoisiksi. Michaelisin mukaan tämä on johtanut siihen, etteivät naisetkaan niin hanakasti ota asioita puheeksi parisuhteessa, sillä miettivät jopa liikaa televisiossa kuvattuja stereotypioita. Vaikean keskustelun välttelemisellä on kuitenkin omat seuraamuksensa: Epävarmuus toisesta.

- Ette kumpikaan oikein tiedä, missä suhteenne kulkee. Jos ette tahdo samoja asioita, suhteen päättyminen varmasti sattuu, mutta sekin on parempi kuin seistä toistenne onnellisuuden tiellä, Michaelis muistuttaa.

Psykiatrian professorin Gail Saltzin mukaan negatiivisin seuraamus on, että toinen käyttää parisuhteeseen turhaa aikaa, emotionaalista energiaa, sydäntä ja myös aikaa biologisesta kellostaan, vain huomatessaan liian myöhään, että mies pelkää sitoutumista aivan liikaa.

Keskustelkaa ilman pelkoja

Asiantuntijoiden mukaan keskustelun niin sanottu jää kannattaa murtaa mahdollisimman pian. Sen jälkeen on helpompi ottaa asia puheeksi aina silloin tällöin. Jos vain mahdollista, kannattaa puhua avioliitosta jo suhteen alussa, ennen kuin suhteenne on syventynyt.

- Jos keskustelun käynnistämistä säästää ja jossain kohtaa haluat pitää "Sen Suuren Keskustelun" kumppanisi kanssa, se jos mikä on kumppanista pelottavaa. Olkaa myös rehellisiä, sillä mitä enemmän jaatte rehellisyyttänne toisillenne, sitä vahvempi suhteesta tulee.

Kannattaa muistaa, että vaikeankin keskustelun päätös voi olla se, että menette naimisiin. Vaikealta tuntuva keskustelu saattaakin olla elämäsi helpoin keskustelu.

Lue myös: Menitkö juuri kihloihin? Hupaisa video esittelee jokaisen kihlaparin ongelman

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat