Ansaitsetko enemmän kuin miehesi? Tuloerot parisuhteessa tekevät pettämisestä todennäköisempää

02.07.2015 21:15 - Eeva Rajala

Joiden arvioiden mukaan pettämistä ei olisi, jos pariskunnat ansaitsivat samansuuruista palkkaa.

Viime kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan rahalla on suuri merkitys siinä, pettääkö kumppani vai ei. Tutkimukseen osallistui lähes 3 000 ihmistä. Heiltä kysyttiin kysymyksiä siviilisäädystä, seksuaalisesta aktiivisuudesta ja tuloista.

Lopettaisiko yhtä suuri palkka pettämisen kokonaan?

American Sociological Review -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rahallinen riippuvuus toisesta vaikuttaa uskottomuuden todennäköisyyteen. Kumppani pettää suuremmalla todennäköisyydellä, jos hän ansaitsee vähemmän rahaa kuin suhteen toinen osapuoli. Tilanne on sama, oli kyseessä sitten mies tai nainen.

Sen sijaan miehet, jotka ansaitsivat merkittävästi puolisoaan enemmän, pettivät myös suuremmalla todennäköisyydellä. Tilanne on erilainen enemmän ansaitsevilla naisilla, sillä heidän pettämistodennäköisyytensä ei kasva suuremman palkan myötä.

Tutkimuksessa on kuitenkin porsaanreikiä. Vastaajilta ei kysytty suoraan, ovatko he pettäneet puolisoitaan, vaan avioliitossa elävien myöntäessä enemmän kuin yhden seksikumppanin, vastaus luokiteltiin pettämiseksi.

Pettäjä hakee vaikutusvaltaa

Tutkijoiden mukaan pettäminen voi olla keino saada olo paremmaksi, ja ihminen kokee omaavansa edes vähän vaikutusvaltaa suhteessa, vaikkei ansaitsekaan eniten. Miehet myös saattavat pitää uhkana sitä, jos nainen ansaitsee miestä enemmän.

Muiden pettämistä selvittäneiden tutkimusten mukaan toiset ihmiset nyt vain pettävät tai tulevat petetyiksi todennäköisemmin kuin toiset. Erityisessä vaarassa tulla petetyksi ovat sellaiset henkilöt, joita on jo aiemmin petetty.


Lue myös: "Pettäminen oli elämäni paras päätös" - raadollisen rehellinen kirjoitus pysäyttää

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat