Kuva: Fotolia

Onko kipu rinnoissa normaalia? Lue, milloin kannattaa käydä lääkärissä

13.07.2016 10:45 - Tiina Svensk

Rinnat ovat loistava parivaljakko, kunnes ne päättävät heittäytyä herkiksi.

Yleensä rinnat ovat naisille niin normaali osa omaa kehoa, ettei niiden läsnäoloa edes huomaa. Mutta kun rintoihin alkaa sattua, voi olla varmaa, että ne tulevat huomioiduksi hetkeksi. Milloin herkistä rinnoista tulee huolestua, ja miten omaa varustustaan tulisi huoltaa?

Cosmopolitan -sivusto selvitti asian kaikkien naisten puolesta. Vaikka herkistä rinnoista ei kannatakaan huolestua valtavasti, kannattaa niille kuitenkin antaa huomiota.

Herkkyys johtuu kierrosta

Rintojen turpoaminen on osa PMS-oireita, jotka alkavat yleensä noin viikkoa ennen kuukautisvuodon alkamista. Dr. Alyssa Dweck kertoi Cosmopolitanille, että rinnat voivat silloin kasvaa jopa kuppikoon verran - ja se on täysin normaalia.

Rintojen herkistyminen ja turpoaminen johtuvat hormonaalisista muutoksista kehossa. Jotkut naiset eivät koe kipuja lainkaan, toisilla ne taas ovat sietämättömät. Yleensä kivut ovat pahimmat 40 ikävuoden jälkeen.

Entä jos kipuja on jatkuvasti

Herkkyys ja kipu, jotka ovat yhteydessä kiertoosi, on ihan normaalia. Mutta jos rinnat ovat jatkuvasti herkät, kannattaa harkita lääkärillä käymistä. Kipuilevat rinnat voivat olla nimittäin merkki esimerkiksi raskaudesta.

Myös hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa herkkyyttä, joten mahdollisesta ehkäisyn muutoksesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Lääkärille kannattaa suunnata myös, jos vain toiseen rintaan sattuu. Kyseessä voi olla tulehdus, ja rinta on hyvä tarkistuttaa myös muiden sairauksien varalta.

Miten kipuja voi helpottaa

Vaikka herkkyys on täysin normaalia, ei kipua silti tarvitse sietää. Ensimmäisenä kannattaa varmistua siitä, että käytät juuri oikeanlaisia rintaliivejä. Lisäksi Dweck kertoo, että esimerkiksi kofeiinin välttäminen voi helpottaa rintojen herkkyyttä.

Lue myös: Miksi tissit ovat mahtavia? Suomalaiset miehet kertovat

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat