Kuva: Fotolia

Oletko alle 30-vuotias nainen? Pidä huolta, että sinulle on tehty nämä tärkeät terveystarkastukset

15.07.2016 16:15 - Emmi Moilanen

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa säännöllistä huolehtimista omasta terveydestään. Esimerkiksi silmätarkastuksessa olisi hyvä vierailla, vaikka näkö ei olisikaan huonontunut.

Lääkärissä ja erilaisissa terveystarkastuksissa olisi hyvä muistaa vierailla säännöllisesti, vaikka et tuntisi itseäsi kipeäksi tai kärsi oireista, jotka voisivat viitata sairauteen. Cosmopolitan listasi viisi terveystarkastusta, joissa käymisestä jokaisen naisen olisi hyvä huolehtia ennen kolmeakymmentä ikävuotta.

1. Papa-koe

Papa-kokeen avulla tarkkaillaan kohdunkaulan solumuutoksia, jotka voivat johtaa kohdunkaulansyövän kehittymiseen. Papa-kokeen ottamisen yleisimmin suorittaa gynekologi, ja aikuisiällä koe olisikin hyvä suorittaa säännöllisesti, noin 2-3 vuoden välein.

Jos testituloksessasi näkyy poikkeavia solumuutoksia, ei kuitenkaan tule vielä huolestua liikaa. Nämä ovat melko yleisiä, eivätkä automaattisesti tarkoita, että kyseessä on syöpä. Useissa tapauksissa solut palautuvatkin normaalitasolle itsekseen.

2. Näön tarkastus

Vaikka sinulla ei olisikaan silmäsairauksia tai ongelmia näkösi kanssa, optikon tai silmälääkärin tekemä tarkastus on kuitenkin paikallaan aina säännöllisin väliajoin. Vaikka näköön liittyvät ongelmat ja sairaudet lisääntyvät yleisimmin vasta 40 ikävuoden jälkeen, nykyajan nuorten aikuisten silmiä rasittaa erityisesti liiallinen näyttöpäätteiden tuijottaminen, niin kotona kuin työpaikallakin.

Yleisin silmävaiva, josta yli kaksikymppiset kärsivät, onkin väsyneet silmät. Tämä voi aiheuttaa kipua ja uupumuksen tunnetta silmissä, sekä myös päänsärkyä ja haitata keskittymistä esimerkiksi lukiessa tai autoa ajaessa.

3. Sukupuolitautitestit

Jos olet seksuaalisesti aktiivinen tai harrastanut seksiä aikaisemmassa elämänvaiheessasi, on hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin, vaikka näkyviä oireita tartunnasta ei olisikaan. Osa sukupuolitautitartunnoista voivat nimittäin olla oireettomina pitkäänkin. Jos sinulla on useita partnereita, joiden kanssa harrastat lemmenleikkejä, on seksitautien testauksesta hyvä tehdä vuosittainen rutiini. Myös uudessa parisuhteessa, ennen kondomin poisjättämistä, molempien osapuolten olisi hyvä käydä sukupuolitautitesteissä.

4. Hammastarkastus

Jos tiedät, että hampaillasi on taipumus reikiintyä helposti tai kärsit muista suuhygieniaan liittyvistä ongelmista, tarkastusvälinä olisi hyvä pitää noin yksi vuosi.

Usein on mahdollista sopia hammaslääkärisi kanssa, että hän lähettää sinulle automaattisesti kutsun vuosittaiseen hammastarkastukseen. Tämä on hyvä menetelmä esimerkiksi hammaslääkärikammoisille, jolloin ajan varaamisesta ei tule lipsuttua pelon takia, vaan tarkastuksista tulee säännöllinen rutiini.

5. Säännöllinen rintojen tutkiminen

Cancer Research UK:n mukaan rintoja ei ole tarpeellista tutkia kovin usein, kunhan opettelet tunnistamaan, mikä on normaalia rinnoillesi sekä löytämään mahdolliset muutokset. Rintojen tutkiminen onnistuukin helposti myös kotona, eikä sinun tarvitse varata aikaa yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolle tätä varten.

Rintojen säännöllinen tutkiminen voi auttaa muun muassa rintasyövän löytämisessä jo varhaisessa vaiheessa, jolloin sairauden hoitaminen on helpompaa ja todennäköisyys syövän levinneisyyteen on pienempi.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Onko kipu rinnoissa normaalia? Lue, milloin kannattaa käydä lääkärissä

Kilpailut

Uusimmat