Kuva: Fotolia

Yksinhuoltajuus vaarantaa terveyden - tuore tutkimus on karua luettavaa

27.12.2016 18:45 - Senni Loikala

Yksinhuoltajuus koettelee miehen fyysistä ja henkistä hyvinvointia, väitetään tutkimuksessa. Yh-miesten stressi ja kuormitus on yhtä suurta kuin yh-äideillä.

Yksinhuoltajaisät kärsivät kaksi kertaa todennäköisemmin huonosta fyysisestä ja henkisestä kunnosta kuin isät, jotka elävät lapsiperhe-elämää kumppaninsa kanssa. Tämä selviää tuoreesta kanadalaisesta tutkimuksesta. Tutkimuksesta uutisoi uutistoimisto Reuters.

- Olemme tienneet pitkään, että yksinhuoltajuus vaikuttaa negatiivisesti vanhempien terveyteen, mutta vain harvoissa tutkimuksissa on perehdytty juuri yksinhuoltajaisien tilanteeseen, tutkija Maria Chu Toronton yliopistosta sanoo.

Yksinhuoltajaisät kokevat yhtä paljon stressiä ja kuormitusta kuin yksinhuoltajaäidit, selviää tutkimuksesta. Kyseiset ongelmat ovat yhteydessä alhaiseen tulotasoon ja työttömyyteen.

Syy

Tutkijat arvelevat tutkimustuloksen syyksi sitä, etteivät miehet hae apua ongelmiinsa yhtä todennäköisesti kuin naiset. Miehet saattavat myös kokea paineita, että heidän tulisi pysyä vahvoina vaikeinakin aikoina ja avun hakeminen aiheuttaisi tällöin häpeää. Näin asian ei tietenkään kuuluisi olla - tai miehen terveys voi kärsiä pahasti.

- Meidän täytyy kiinnittää huomiota yksinhuoltajaisien fyysiseen terveyteen sekä mielenterveyteen samalla tavalla, kuin yksinhuoltajaäitien kohdalla.

Tutkimuksessa analysoitiin kanadalaisesta terveyskyselystä saatuja tietoja, johon oli vastannut noin 1050 yksinhuoltajaisää.

Tutkimusta lukiessa tulee muistaa, että se on toteutettu Kanadassa. Näin ollen sen tuloksia kannattaa pitää suuntaa-antavina, sillä tulokset voisivat olla hieman erilaisia, jos samanlainen tutkimus tehtäisiin Suomessa.

Lue myös: Uudet emojit ovat täällä - katso odotetut yksinhuoltaja-vaihtoehdot

Lue myös: "Elämäsi on varmasti todella rankkaa" - asiat, joita ei kannata sanoa yksinhuoltaäidille

Lue myös: Yksinhuoltajuus ei vaikuta lapsen onnellisuuteen - suuri tutkimus todistaa

Lähde: Reuters

Kilpailut

Uusimmat