Kuva: Fotolia

Ilmansaasteet vanhentavat ihoa - 4 tekoa, joilla minimoit haitat

11.02.2017 22:15 - Karoliina Kotala

Ilmansaasteet vaikuttavat ympäristöömme monella tapaa ja se näkyy yhtä lailla monin tavoin myös kehossamme.

Ihmiset alkavat vasta hiljalleen herätä näkemään, mihin kaikkeen ilmansaasteet vaikuttavat. Yksi vaikutukselle altis kehomme osa on iho. Mitä enemmän terveydelle haitallisia ilmansaasteita ympäristössä on, sitä suurempi riski on myös nopeampaan ihon ikääntymiseen. 

- Ilmansaasteet aiheuttavat muun muassa pigmenttiläiskiä, näppyjä ja muiden ikääntymisten merkkien syntyä, Ihonhoitobaarista tuttu kauneusasiantuntija Henna Heikkinen kertoo. 

Iho-oireiden lisäksi ilmansaasteet aiheuttavat myös silmien, nenän ja kurkun limakalvojen ärsytystä. Ilmansaasteiden vaikutus voi näkyä myös herkkyytenä pakkaselle ja siitepölylle sekä yskänä ja hengitysoireina. 

Mitkä sitten ovat ympäristömme pahimpia ilmansaasteita? 

- Muun muassa autojen pakokaasu ja puunpolton savukaasut, pienhiukkaset kuten katupöly, oksidit, joita syntyy palamisesta ja otsoni. Lisäksi tupakansavu on henkilökohtainen ilmansaaste, jolla on runsaasti haittavaikutuksia iholle, Heikkinen listaa. 

Iholla ilmansaasteet johtavat tietynlaiseen tulehdusikääntymiseen, joka aiheuttaa iholle monenlaisia oireita. Siitä esimerkkeinä muun muassa ihon herkkyys, ärsytys, kimmoisuuden puute, pigmenttiongelmat sekä kosteusköyhyys. 

Mitä sitten voi tehdä ihon hyväksi? Heikkisen mukaan neljä hyvää ohjetta ovat jo suureksi avuksi. 

- Lopeta tupakointi, käytä päivänvalosuojaa, tuplapuhdista iho iltaisin ja käytä antioksidanttisuojan antavia tuotteita.

Lue myös: Kasvaako kasvoissasi häiritseviä ihokarvoja? Katso mitä tehdä, jos haluat niistä eroon

Uusimmat