Kuva: Fotolia

Yritätkö olla jatkuvasti onnellinen? Ei ole suositeltavaa

10.03.2017 20:15 - Senja Rapila

Psykologian professori Svend Brinkmann pelkää, että onnellisuuden tavoittelu voi vieraannuttaa ihmiset myös omista, läheisistä ystävistään.

Tanskalaisen psykologian professorin mukaan nykyaikana ihmisten pakkomielle jatkuvaan onnellisuuden tavoitteluun voi olla jopa huono asia.

Svend Brinkmann on kertonut Independent-julkaisun mukaan, että itsensä pakottaminen jatkuvaan onnellisuuteen voi jättää meidät emotionaalisesti tukahdutetuiksi. Ja kaiken lisäksi onnellisuus ei ole Brinkmannin mukaan sopiva reaktio kaikkiin tilanteisiin elämässä.

- Uskon, että ajatuksemme ja tunteidemme pitäisi peilata maailmaa. Kun jotain pahaa tapahtuu, meidän tulisi antaa sijaa negatiivisille ajatuksille ja tunteille, koska se on tapa, jolla ymmärrämme maailmaa, Brinkmann on kertonut.

Hän uskoo, että jos yrittää olla epätoivoisesti jatkuvasti onnellinen, varsinkin silloin kun jotain pahaa tapahtuu, emme pysty käsittelemään tapahtunutta asiaa.

- Ihmiset kuolevat ja menetämme läheisiä. Jos annamme itsemme ajatella pelkästään positiivisia ajatuksia, nämä realistiset asiat voivat iskeä meihin paljon intensiivisemmin silloin kun ne todella tapahtuvat.

Onnellisuus ei saa olla välttämättömyys

Brinkmannin mielestä onnellisuuden varjopuoli on, jos siitä tulee välttämättömyys. Hän uskoo, että jos pakottaa jatkuvasti itsensä olemaan onnellinen, vieraannuttaa jossain vaiheessa itsensä omista, aidoista tunteistaan. Kaikkien tunteiden tunteminen on tärkeää, eikä niitä tulisi peittää pakotetulla positiivisuuden tunteella.

Brinkmann pelkää myös, että pian ihmiskunta olisi ajautumassa pisteeseen, missä ihmiset kokevat, etteivät pysty puhumaan ongelmistaan ja huolistaan edes omien ystäviensä kanssa, koska he luulevat, että heidän pitäisi esittää onnellista jatkuvasti.

Joten Brinkmannin neuvojen perusteella sinun ei tarvitse esittää olevasi jatkuvasti onnellinen. Jos olet surullinen, itke. Jos olet hämmentynyt, kerro siitä. Ilmaise rohkeasti tunteitasi ja käsittele ne, äläkä yritä sivuuttaa surun tunnetta kääntämällä sitä positiiviseksi.

Lähde: Independent

Lue myös: Unohda pelko ja ota kiinni elämästä - 3 ajatusta, jotka kannattaa sanoa itselleen joka päivä

Lue myös: Vaihtelevatko mielialasi? Kokeile nettihitiksi noussutta tunnetaulukkoa

Kilpailut

Uusimmat