Kuva: Fotolia

Eikö lapsi syö vihanneksia? Imetyksellä suuria vaikutuksia myöhempiin ruokailutottumuksiin

05.09.2017 19:45 - Senja Rapila

Äidin ruokailutottumuksilla imetyksen aikana on suuria vaikutuksia lapsen intoon syödä vihanneksia.

Monet äidit kamppailevat taaperoiden kanssa, jotka eivät suostu syömään kasviksia tai vihanneksia. Independent-julkaisu uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan lasten asennoituminen vihannesten syömiseen juontaa juurensa jo imetyksen ajalta.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, monien vihanneksien maku saattaa olla hyvin vahva heille. Tämä on syy, miksi monet taaperot eivät suostu syömään vihanneksia. Jos lasta on kuitenkin imetetty ja äiti on herkutellut imetyksen aikana vihanneksia, voi tilanne olla erilainen.

Tutkijat tiivistävät, että lapsi tottuu imetyksen aikana tiettyihin makuihin, jotka he maistavat äidin maidossa. Mikäli äiti ei syö imettämisen aikana lainkaan vihanneksia tai kasviksia, ei vauva totu niiden makuun.

Miten tutkittiin?

Tutkijat käskivät 97 naista juomaan selleri-, porkkana- tai punajuurimehua imetyksen aikana ja seurasivat sen jälkeen kasvavien lasten ruokailutottumuksia. Tutkimuksessa äidit aloittivat vihannesmehukuurin eri aikoihin.

Kun vauvat alkoivat syödä kiinteää ruokaa kahdeksankuisina, heille tarjottiin normaaleja muroja, porkkanan makuisia muroja ja parsakaalin makuisia muroja.

(kuva: Fotolia)

Tutkimuksessa selvisi, että vihannesmehua imetyksen aikana juoneiden äitien vauvat söivät mieluiten porkkanan makuisia muroja. Edes mauttomat perusmurot eivät kelvanneet, saatika oudon parsakaalin makuiset murot, joiden makuun vauvat eivät olleet tottuneet.

Ajoituksella oli myös suuri merkitys, nimittäin heti imetyksen alkuvaiheessa vihannesmehukuurin aloittaneiden äitien vauvat söivät eniten porkkanan makuisia muroja - ja myös eniten.

Lähde: Independent

Lue myös: Äiti jakoi totuudenmukaisen kuvan imetyksestä - sai hurjan määrän tykkäyksiä

Lue myös: Esikoistaan odottava näyttelijäpariskunta teki poikkeuksellisen päätöksen - tekisitkö saman?

Lue myös: Vauvasi kakka voi kertoa kuinka viisas hänestä tulee

Kilpailut

Uusimmat