Kuva: Shutterstock

Pelkäätkö läheisesi vahingoittavan itseään? 5 tärkeää keinoa auttaa

13.04.2019 15:15 - Karoliina Kotala

Mielenterveyden ongelmat voivat pahimmillaan johtaa itsetuhoisiin aikeisiin.

Läheisen kohdatessa mielenterveysongelmia tai antaessa merkkejä itsetuhoisesta käytöksestä, on tärkeää saada hänet ohjatuksi ammattiavun piiriin. On kuitenkin olemassa muutama asiantuntijoiden neuvo, joista voi olla apua:

Älä odota

Älä siirrä masentuneen tai itsetuhoisen henkilön tapaamista, vaan mene hänen luokseen ja anna hänelle tarpeeksi aikaa keskustella.

Sano pelkosi ääneen

Jos pelkäät läheisesi tekevän vahinkoa itselleen, sano se ääneen. Kysy, onko hän ajatellut itsemurhaa. Asian sanominen ääneen ei lisää sen riskiä, että teko toteutuisi. Yritä pysyä rauhallisena ja tyynenä.

Anna hänen puhua

Kysy miltä läheisestäsi tuntuu, mitä hän ajattelee. Sinun tehtäväsi on saada läheisesi tuntemaan, että häntä kuunnellaa, hänestä välitetään ja hän on turvassa. Vaikka tarkoitus ei ole väheksyä tai ohittaa läheisesi negatiivisia tunteita, kerro hänelle silti, että nuo tunteet ovat ohimeneviä eivätkä kestä ikuisesti.

Tee suunnitelma

Kun sinulla on käsitys läheisesi henkisestä tilasta, on aika toimia. Jos tilanne ei vaikuta vaaralliselta, sovi läheisellesi aika lähipäiville lääkärille. Jos läheisesi on itsetuhoinen, ole hänen kanssaan siihen asti, että hän saa pikaista ammattiapua.

Pysy lähellä

Itsemurhan uhka ei ole koskaan ohi yhdellä keskustelulla. Jos läheisesi kärsii mielenterveysongelmista, hän tarvitsee pitkäaikaista tukeasi. Tapaa hänet säännöllisesti kasvokkain ja katso, että muutkin hänen ystävät ja perheenjäsenet ottavat roolia.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Teinitytön upea teko pelastanut jo kuusi ihmistä itsemurhalta - netissä ylistetään

Kilpailut

Uusimmat