Kuva: Shutterstock

MTV: Nenän kaivaminen voi sisältää erikoisen terveysriskin

10.11.2022 22:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Tutkimuksen mukaan nenän kaivaminen kannattaa lopettaa.

Iso osa meistä kaivaa nenäänsä, vaikka sitä ei haluaisikaan muille myöntää. Kyseinen tapa ei kuitenkaan ole hyväksi ihmiselle, kirjoittaa MTV. Tuore Australian Griffithin yliopiston tutkimus osoittaa, että nenän kaivelu voi kasvattaa Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä. 

Tutkimuksen perusteella bakteerit saattavat kulkea nenäontelon hajuhermon kautta aivoihin ja luoda näin ollen Alzheimerin tautiin liitettyjä merkkiaineita. Tuloksista kerrottiin Scientific Reportsin -julkaisussa. 

Tutkimuksessa tuli esille, että Chlamydia pneumoniae -bakteeri, joka liittyy moniin hengitystieinfektioihin kuten keuhkokuumeeseen, käyttää hajuhermoa tunkeutumisreittinään keskushermostoon. Aivoissa sijaitsevat solut taas vastaavat hyökänneeseen bakteeriin tuottamalla amyloidi-beetaproteiinia, joka tunnetaan Alzheimerin taudin tunnusmerkkinä.  

Tutkimus on toteutettu hiirten avulla, mutta tutkijoiden mukaan tulokset voivat olla pelottavia myös ihmisille. Tutkijoiden mukaan hajuhermo toimii kuin pikareittinä bakteereille, jolloin bakteerit pystyvät näin ohittamaan veri-aivoesteen. Aivoliiton mukaan veri-aivoeste on fyysinen este, joka säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin. 

- Tiedämme, että näitä samoja bakteereja on ihmisissä, mutta emme ole selvittäneet, kuinka ne pääsevät meihin, tutkimusta johtamassa ollut professori James St. John kertoo yliopiston tiedotteessa. 

Professorin mukaan nenän kaivelu ei yksinkertaisesti kannata, koska sillä antaa vain bakteereille helpon reitin kulkeutua elimistöömme.

- Ei kannata vaurioittaa nenän limakalvoja, ja kaivelu tai muu ronkkiminen voi tehdä niin. Jos vaurioitat limakalvoa, voit kasvattaa aivoihin kulkeutuvien bakteerien määrää, St. John toteaa. 

Hän kertoo myös hajuaistin heikkenemisen olevan yksi varhainen merkki Alzheimerin taudista. Tutkijat haluaisivatkin ehdottaa yli 60-vuotiaille hajutestejä, joilla sairaus voitaisiin bongata jo aikaisessa vaiheessa. Professori kertoo, että ihmisen täyttäessä 65-vuotta, kasvavat riskitekijät heti. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään iästä, vaan myös ympäristöaltistumisista. Professori kertoo uskovansa, että virukset ja bakteerit ovat kriittisiä tekijöitä. 

Lue myös: Trendilaji, jota tuntuvat harrastavan nyt kaikki - hiki virtaa ja useat lihakset saavat treeniä

Lue myös: MTV: Erikoinen oire käsissä voi olla varoitusmerkki diabeteksesta

Lue myös: "Hämähäkkimiespunnerrus" nostaa treenisi aivan uudelle tasolle

Lähde: MTV, Aivoliitto

Kilpailut

Uusimmat