Kuva: SHUTTERSTOCK

"Ruokaympäristömme kaipaa remonttia" - THL kannattaa terveysperusteista verotusta

25.03.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Muutos olisi jatkoa jo päätetylle virvoitusjuomien verotuksen uudistukselle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tuoreessa tiedotteessa kannattavansa terveysperusteista verotusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että terveydelle haitallisten elintarvikkeiden verotusta kiristettäisiin. Muutos olisi jatkoa jo päätetylle virvoitusjuomien verotuksen uudistukselle.

- Terveysperusteisesta verotuksesta on puhuttu pitkään. Nyt on aika ottaa askel eteenpäin ja käynnistää työ veron käyttöön ottamiseksi. Nykyisen EU-asetuksen mukaan terveysperusteinen verotus on mahdollista toteuttaa, koska meillä on tarkka tieto elintarvikkeiden koostumuksesta pakollisten pakkausmerkintöjen vuoksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Mika Salminen.

Vaikka yleisesti ottaen väestön ravitsemistottumukset ovat parantuneet, saavat ihmiset edelleen ruokavaliostaan liikaa sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

Tiedotteen mukaan lihavuus ja siihen liittyvät sairaudet ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavien hoidosta koitui suomalaiselle terveydenhuollolle 2,5 miljardin euron kustannukset jo vuonna 2011.

Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan lihavuus ja vaikea lihavuus olivat yhteydessä noin 40 prosenttia korkeampiin suoriin terveydenhuollon kustannuksiin verrattuna normaalipainoon. Suomessa naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta.

- Ruokaympäristömme kaipaa remonttia, ja siihen tarvitaan erilaisia yhteiskunnallisia toimia, kuten terveysperusteista verotusta. Tehtyjen ratkaisujen vaikutuksia on myös tärkeää seurata, toteaa Salminen.

Terveysperusteista verotusta kannattaa myös maailman terveysjärjestö WHO. Salminen kuitenkin muistuttaa, että kun verotusta mietitään, tulee kiinnittää huomiota siihen, että terveelliset valinnat ovat mahdollisia kaikille.

- Kun elintarvikkeiden verotusta mietitään, pitäisi varmistaa, että terveelliset valinnat ovat mahdollisia kaikille, esimerkiksi kasvisten hintaa ei saisi nostaa, pikemminkin niiden ja vaikkapa kotimaisten marjojen ja hedelmien verotusta voisi keventää, Salminen sanoo.

Lue myös: Älä ota hanasta lämmintä vettä juomiseen tai ruoanlaittoon, muistuttaa THL

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat