Älä pukeudu uusiin vaatteisiin heti: "Pestävä kaksi kertaa"

23.05.2015 12:15 - Eeva Rajala

Uusissa vaatteissa on aina jotain mielialaa kohottavaa, mutta myös runsaasti kemikaaleja.

Ihotautilääkäri ja Columbian lääketieteellisen yliopiston professori Donald Belsito kehottaa pesemään kaikki uudet vaatteet ennen niiden käyttämistä ja mieluusti kahdesti. Belsiton mukaan muun muassa vaatteiden ryppyisyyttä estävät kemikaalit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, ihottumaa ja kutinaa. Joidenkin tiedemiesten mukaan kemikaalit voivat lisätä myös syöpäriskiä.

Vakavia ihoreaktioita

Ryppyisyyttä estävien kemikaalien lisäksi vaatteissa käytettävät väriaineet synnyttävät huolta lääkärissä. Ne voivat aiheuttaa vakaviakin ihoreaktioita erityisesti herkillä ihmisillä.

Belsiton mukaan vaatteet pitäisi pestä ennen käyttöä ainakin kerran. Tosin yksi pesukerta voi vielä jättää irtoavaa väriainetta vaatteisiin, joten parempi olisi pestä vaatteet kahdesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Täit voivat tarttua kaupassa?

Lisäksi moni asiakas on voinut kokeilla samoja vaatteita kaupassa, ja vaatteisiin on voinut tarttua epäpuhtauksia tai jopa hyönteisiä toisista asiakkaista.

- Olen nähnyt tapauksia, missä täit ovat todennäköisesti tarttuneet vaatteiden kautta kaupassa. On myös olemassa tauteja, jotka voivat tarttua vaatteiden kautta, Belsito kertoo Wall Street Journal -lehdelle.

Täit eivät elä kauan ilman isäntää, mutta ne kiinnittyvät paremmin luonnonkuituihin kuin synteettisiin.

Lähde: Wall Street Journal

Kilpailut

Uusimmat