Kuva: Fotolia

Ryhdy luovuttajaksi, voit pelastaa ihmishengen - 4 tapaa tarjota apua

31.10.2015 15:15 - Reetta Haverinen

Jos olet valmis kestämään hieman kipua pelastaaksesi apua tarvitsevan ihmisen elämän, voi esimerkiksi kantasolurekisteriin liittyminen olla sinun juttusi.

Verenluovutus on yksi yleisimmistä tavoista tarjota apua sitä tarvitsiville. On kuitenkin olemassa myös paljon muita asioita, joita terve ihminen voi luovuttaa esimerkiksi sairaalapotilaalle. Esimerkiksi vakavasti sairaat leukemiapotilaat saattavat pelastua, jos heille löydetään sopiva kantasoluluovuttaja.

Myös leikkauspotilaat saattavat hyötyä valtavasti siitä, jos joku ihminen ilmoittautuu vapaaehtoiseksi luovuttamaan luukudostaan. Nykyisin ihmiset voivat luovuttaa myös maksaansa tai jopa ulostettaan, jolla voidaan esimerkiksi normalisoida sairaalapotilaan suoliston bakteerikantaa.

Alta löydät lisää tietoa, kuinka monella eri tapaa sinun on mahdollista pelastaa jonkun toisen henki tai parantaa vakavasti sairaan elämänlaatua:

Verenluovutus 

Uusia verenluovuttaja tarvitaan jatkuvasti. Verta tarvitsvat muun muassa leikkauspotilaat, onnettomuuden uhrit ja leukemiaa sairastavat ihmiset. Verenluovuttajaksi ei kuitenkaan kelpaa kuka vain. Lue lisää verenluovutuksesta SPR:n sivulta täältä

Kantasolujen luovutus

Kantasolurekisteriin liittynyt henkilö ilmoittautuu vapaaehtoiseksi luovuttamaan omia kantasolujaan, jos hänen kudotyyppinsä huomataan sopivan esimerkiksi kantasoluja tarvitsevalle potilaalle. Rekisteristä voi erota koska vain, mutta on toivottavaa, että jokainen rekisteriin liittynyt sitoutuu auttamaan, jos hänen vuoronsa joskus tulee. Lue lisää kantasolurekisteriin liittymisestä täältä.

Kudosluovutus

Ihmiset voivat luovuttaa elävää kudostaan, kuten ihoa, luuta tai sarveiskalvoa, kudossiirrettä tarvitsevalle potilaalle. Esimerkiksi sarveiskalvon luovutus voi pelastaa silmäsairaudesta kärsivän potilaan näkökyvyn. Luovuttaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, joten palkkiota pyyteettömästä teosta ei saa. Lue lisää aiheesta Regea kudoskeskuksen ja solupankin sivulta täältä.

Elinluovutus

Vainajan elimillä voidaan pelastaa ihmishenkiä, mutta myös elävät ihmiset voivat auttaa elinsiirtoa tarvitsevia potilaita. Esimerkiksi munuaisen vajaatoimintaa sairastavan henkilön elämänlaatu voi parantua huomattavasti, jos hän saa vapaaehtoiselta luovuttajalta terveen munuaisen. Munuaisen luovuttajan täytyy kuitenkin olla elinsiirtoa tarvitsevan potilaan sukulainen. Lue lisää munuaisen luovutuksesta täältä.

Lisää tietoa elinluovutuksesta löydät esimerkiksi täältä.


Lue myös: Perheenisän koskettava avunhuuto Facebookissa saa jokaisen harkitsemaan kantasolun luovuttamista


Kilpailut

Uusimmat