Kuva: Fotolia

Hedelmättömillä miehillä korkeampi riski sairastua alkoholismiin 

08.12.2015 11:15 - Rea Tallgren

Moni pitää kykyä lisääntymiseen itsestäänselvyytenä. Kun se viedään pois, voi ihminen sairastua muutenkin vakavasti. 

Miesten lisääntymisen ongelmat näyttävät olevan kytköksissä muihinkin sairauksiin, kertoo Stanfordin yliopiston juuri julkaistu tutkimus. Tutkimuksessa seurattiin noin kolmekymppisiä miehiä, joiden hedelmällisyyttä testattiin. Tutkijat jakoivat miehet kahteen ryhmään; niihin, joiden tuloksissa ei näkynyt mitään poikkeavaa ja niihin, jotka todettiin hedelmättömiksi.

Masennus uhkaa hedelmättömiä

Seurantatutkimuksessa saatiin selville, että hedelmättömillä oli eniten sydänsairauksia ja diabetesta. Lisäksi hedelmättömyydestä kärsivillä miehillä oli korkein riski sairastua munuaissairauksiin ja alkoholiongelmiin. Myös masennusta sairasti moni hedelmättömyysdiagnoosin saanut.

Mielenkiintoista on se, että sairaudet saattoivat olla miehillä jo piilevinä, mutta vasta hedelmättömyysdiagnoosin jälkeen moni niistä selvisi. Tutkijat pohtivatkin nyt, onko hedelmättömillä miehillä suurempi riski sairastaa muitakin vakavia sairauksia. Ainakin he kehottavat hedelmättömyysdiagnoosin saaneita miehiä tarkkailemaan terveyttään erityisen tarkasti. 

Lähde: Fertility and Sterility

 

Kilpailut

Uusimmat