Kuva: Fotolia

Tupakka-askien varoituskuvat ovat järkyttävää katsottavaa - tekeekö mieli lopettaa?

08.01.2016 18:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan negatiivisia tunteita herättävät kuvat auttavat joitain jopa luopumaan tupakasta.

Yhdysvalloissa tupakka-askeissa on ollut järkyttäviä kuvia jo muutaman vuoden ajan. Kuvissa nähdään asioita, joita savukkeiden polttamisesta voi seurata. Yhdessä kuvassa on esimerkiksi mies, joka hengittää kurkussaan olevan reiän kautta. Tupakointi vaikeuttaa joskus hengitystä niin pahasti, että sen helpottamiseksi tarvitaan kyseinen operaatio.

Shokeeraavien kuvien liittäminen tupakka-askeihin kannattaisi ottaa käyttöön joka puolella maailmaa, mikäli tuoretta amerikkalaista tutkimusta on uskominen. Sen mukaan kuvat saattavat jopa auttaa ihmisiä lopettamaan savukkeiden polton.

Katso alta, miltä tupakka-askien kuvat näyttävät.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui noin 245 aikuista, jotka polttivat 5-40 tupakkaa päivässä. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluneet polttivat tupakkaa, jonka askissa oli teksti: ”Tupakointi aiheuttaa hengenvaarallista keuhkosairautta.” Toiseen ryhmään kuuluneet vetivät tupakkansa esiin askeista, joissa oli sama teksti ja lisäksi järkyttävä kuva.

Viimeisen ryhmän askeissa oli sekä varoitusteksti, rankka kuva sekä teksti, jossa kerrottiin vielä tarkemmin riskeistä.

Osallistujat täyttivät viikoittain kyselyn, jossa selvitettiin järkyttävien kuvien vaikutuksia tupakoitsijoihin.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Tulokset

Tuloksista selvisi, että askin karu kuva pahensi tupakoitsijoiden oloa. He kertoivat olevansa kuvien ansiosta vastaanottavaisempia varoitusteksteille ja tietoisempia terveysriskeistä. Lisäksi he muistivat tupakka-askin varoitukset muita pidempään. Jotkut jopa kertoivat harkitsevansa lopettamista.

- Graafiset kuvat motivoivat tupakoitsijoita miettimään syvällisemmin heidän tapaansa ja tupakoitsemiseen liittyviä riskejä, tutkija Ellen Peters sanoo.

Kuvien teho liittyy tutkijoiden mukaan siihen, että ne synnyttävät voimakkaita tunteita. Pitäisikö sinusta kaikkiin tupakka-askeihin lisätä rankkoja kuvia riskeistä, joita tupakoiminen sisältää?


Lue myös: Lääkärin uskomaton väite: Suutelu on jopa tupakointia vaarallisempaa!

Lähde: CTV News

Kilpailut

Uusimmat