Kuva: Fotolia

Entä jos joutuisit laittamaan hiekkaa alushousuihisi? Kuukautiset ovat nöyryytystä maailmalla

12.02.2016 22:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan naiset, jotka pystyvät hankkimaan terveyssiteitä ja tamponeita, ovat onnekkaita.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan kuukautisten vaikutuksia naisten arjessa selviämiseen ei tutkita tarpeeksi, uutisoi The Guardian -brittilehti. Tällöin kuukautisten aiheuttamiin ongelmiin ei myöskään saada ratkaisuja. Tutkijat vaativat asiaan muutosta.

- Naisten odotetaan kärsivän hiljaisuudessa, eikä kuukautisia edes mainita raporteissa tai kehityssuunnitelmissa. Meidän täytyy päästä tilanteeseen, jossa jokainen nainen ja tyttö pystyy selvitä kuukautisistaan miellyttävällä ja arvokkaalla tavalla, tutkija Julie Hennegan kertoo.

Hiekkaa alushousuihin

Siinä, missä kuukautiset voivat häiritä naisten elämää myös varakkaissa länsimaissa, koettelevat punaiset päivät vielä rankemmin naisia köyhissä ja keskituloisissa maissa.

Kyseisten maiden naisista vain alle puolella on varaa ostaa terveyssiteitä tai tamponeita. Alle puolet pystyy peseytymään puhtaan veden ja saippuan kanssa. Intiassa joka viides tyttö joutuu jättämään koulun kesken sen jälkeen, kun heidän kuukautisensa alkavat.

70:llä prosentilla intialaisista naisista ei ole varaa ostaa terveyssiteitä tai tamponeita. Sen sijaan he joutuvat laittamaan hiekkaa tai mitä tahansa saatavilla olevia tekstiilejä alushousuihinsa. Tällöin tulehdusriski on erittäin korkealla.

Kaikissa paikoissa ei edes ole terveyssiteitä tai tamponeja saatavilla heille, joilla niitä olisi varaa ostaa. 

Monissa maissa on myös avonaisia wc-tiloja, eikä vessoissa näin ollen ole aina ovia. Tämä aiheuttaa häpeää naisille, joilla on kuukautiset.


Lue myös: Kuukautiset muuttavat jopa ääntäsi - lue erikoiset menkkafaktat

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat