Kuva: Fotolia

Rahojen käytöllä merkittävä vaikutus onnellisuuteemme - yksi sijoituskohde ylitse muiden

13.10.2015 21:15 - Pauliina Jokinen

Kokemuksilla on suuri merkitys jaksamisemme kannalta.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kokemuksiin satsaavat ihmiset ovat onnellisempia, kuin tavaroihinsa rahansa laittavat.

Toki tarvitsemme välttämättömiä tavaroita elämäämme, eikä uusien kenkien ostaminen ole koskaan tuomittavaa. Joskus kannattaa kuitenkin miettiä, tarvitsenko todella uutta huivia tai talvitakkia vai voisinko sijoittaa saman rahan itseni hemmotteluun ja uusiin kokemuksiin?

Kokemuksiin panostavat voivat palata muistoihin

Uusilla asioilla on tapana kiinnostaa meitä auksi ja nostaa mielialaamme: uusi puhelin on aluksi upea ja uudet kengät tuovat hyvän mielen. Tutkimuksen mukaan uusi tavara menettää hohtonsa kuitenkin noin kuukaudessa.

Uusi puhelin on hyödyke, joka helpottaa elämääsi, mutta pian heität sen aiempaa huolettomammin käsilaukkusi pohjalle.Kohta huomaatkin näytön haljenneen, mikä tietenkin harmittaa aluksi, mutta opit elämään asian kanssa.

Ihmiset, jotka panostavat kokemuksiin saattavat laittaa rahansa puhelimen sijaan kaukomatkaan. Muistot eivät haalistu, ne eivät saa kolhuja ja usein jopa paranevat ajan kanssa. Tutkitusti mukavien muistojen ajatteleminen lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.

Kokemuksilla on pitkän aikavälin vaikutuksia

Kokemukset opettavat aina jotakin sinusta itsestäsi. Jos pakkaat rinkaksi täyteen, hyppäät lauttaan ja suuntaat tuntemattomaan, joudut väistämättäkin kohtaamaan monenlaisia tilanteita ja tunteita: Riittävätkö rahat? Miten sitten toimin? Miten selviän vieraalla kielellä?

Nykypäivänä omien halujen ja vahvuuksien kartoittaminen voi olla vaikeaa. Ympärillämme on jatkuvasti vaihtoehtoja, valintoja ja mahdollisuuksia. Onkin hienoa kokea asioita, jotka opettavat meille, mikä on todella tärkeää ja arvokasta.

Voit jakaa hyvää oloa

Kokemukset tekevät meidät onnelliseksi, kun voimme jakaa ne. Olipa se sitten ystävän mukaan ottaminen kylpyläreissulle tai seikkaulutarinoiden jakaminen jälkeenpäin, ovat tarinat usein kokemusten parasta antia. Tutkimuksen mukaan ihmiset ovat yhtä onnellisia kertoessaan hyviä muistoja kuin kokiessaan niitä.

Tutkimuksen mukaan onnellisuutta lisää myös odottaminen. Kun säästät rahaa ulkomaanmatkaa varten, odotusaikakin on täynnä jännitystä (pihistelyn lisäksi). Jos käytät saman rahan johonkin uuteen tavaraa, on onnellisuuspiikki huomattavasti lyhyempi kuin kokemuksesta tuleva hyvän olon tunne.


Lue myös: Pelottaako matkustaminen? Kuudella vinkillä eroon lentopelosta

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat