Eikö juoksu enää kulje? Lue parhaimmat vinkit uuden harrastuksen ylläpitämiseksi

20.07.2015 19:45 - Tiina Svensk

Juokseminen on haastava ja tehokas harrastus, jossa alun kehityksen näkee nopeasti.

Jos olet aloittanut juoksuharrastuksen muutama kuukausi sitten, olet varmasti nähnyt jo tuloksia niin kunnossasi kuin jaksamisessakin. Olet varmasti myös kokenut jo väsymyksen, jolloin lenkkitossujen jalkaan vetäminen tuntuu aivan ylivoimaiselta.

Vaikka motivaatio laahaisikin alamaissa ja sinun tekisi mieli luovuttaa, ei kannata. Jokainen kehittyy omaa tahtiaan, ja välillä kehitys on hitaampaa. Ota seuraavat vinkit avuksesi treeneihin:

Järjestä aikaa

Kuinka säännöllistä juoksuharrastuksesi on? Jotta kehosi todella tottuisi juoksemiseen, on sinun suunnattava lenkkipoluille säännöllisesti. Jos treenaat tiettyä juoksutapahtumaa varten, etsi itsellesi juoksuohjelma ja kirjoita kalenteriisi ajat, jolloin treenaat.

Kun olet järjestänyt itselle vapaa-aikaa, ujutat harrastuksen osaksi arkeasi ja hiljalleen juoksukin alkaa rullata, kun totut uuteen tapaan liikkua.

Hidasta tahtia

Aloittelijoiden yleisin virhe lenkeillä on juosta liian kovaa. Vaikka ohitsesi kiitäisikin sprinttaajia ja nopeammalla tahdilla juoksijoita, mene omaa tahtiasi. Sykemittari voi auttaa sinua määrittämään sopivan tahdin.

Samoin hengityksen kuunteleminen auttaa löytämään oikean tahdin: opettele kestävyyttä löytämällä hengitystahti, josta huomaat tekeväsi töitä, mutta et joudu haukkomaan henkeäsi joka askeleella. Harjoita kestävyyttäsi hölkkäämällä ystäväsi kanssa niin, että voitte jutella juoksun aikana.

Pidä hauskaa

Jos inhoat jokaista hetkeäsi lenkkipolulla, teet jotain väärin. Vaikka juoksemisen kuuluukin haastaa sinua ja mieltäsi, sinun ei kuulu inhota treeniäsi - se on kuitenkin vapaa-aikaa, jolloin pidät kehostasi huolta.

Miten voisit tehdä juoksemisesta hauskaa? Kaipaatko hyvää treenimusiikkia vai haluatko juosta ystäväsi tai koirasi kanssa? Panosta hyviin juoksuvarusteisiin ja suuntaa lenkkipolulle uuden asenteen kanssa!

Mäkijuoksua ja kyykkyjä

Vahvat jalkojen lihakset mahdollistavat vaivattoman juoksulenkin. Panosta siis juoksuharrastukseesi harjoittamalla myös lihaskuntoa: kyykkytreenillä vahvistat kehosi suurimpia lihaksia ja keskivartalotreenillä varmistat syvien lihasten vahvan tuen, joka tukee hyvää juoksuasentoa.

Jos haluat lisätä räjähtävyyttä ja nopeutta juoksuusi, suuntaa tekemään mäkitreenejä. Sprintit ylämäkeen ovat tehokkain ja nopein tapa kehittää jalkojen lihaksistoa ja omaa juoksukuntoa!

Treenaa monipuolisesti

Juokseminen on loistava harrastus, mutta pitkällä aikavälillä se saattaa käydä yksitoikkoisesti - etenkin jos et treenaa muuten. Haasta itseäsi erilaisilla aerobisilla harjoituksilla ja tue treeniäsi säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla.

Tauon pitäminen juoksemisesta saattaa myös virkistää harrastusta. Alat kaivata treeniä, jos et suorita sitä läpi joka päivä. Uudella innolla myös juoksu kulkee paremmin.


Haluatko tehostaa lenkkiäsi vielä lisää? Lue artikkelimme siitä, mitä kannattaa tehdä ennen ja jälkeen lenkin täältä.

Lähde: Pop Sugar

Kilpailut

Uusimmat