Kuva: Fotolia

Kärsitkö tunnesyömisestä? 5 merkkiä kertovat

27.03.2016 13:15 - Emma Ylistalo

Kun tunnistat tunnesyömisen merkit, sinun on myös helpompi pyrkiä niistä eroon.

Tuleeko sinun napsittua ruokaa ajatuksissasi samalla kun katsot televisiota tai palkitsetko itsesi stressaavan päivän päätteeksi herkuilla? Saatat kärsiä tunnesyömisestä. Lue alta viisi asiaa, joista tunnistat tunnesyömisen.

1. Tunnenälkä tulee nopeasti

Tunnenälkä tulee yleensä nopeasti ja silloin tarvitset ruokaa heti. Tällaisissa tilanteissa pysähdy miettimään milloi söit viimeksi. Jos se oli tunti sitten ja haluat yhtäkkiä syödä jäätelöä, se tuskin johtuu siitä, että sinulla olisi oikeasti nälkä tai että tarvitsisit lisäenergiaa.

2. Oikea nälkä tulee vähitellen

Jos olet syönyt tasapainoisen aterian, joka sisältää proteiineja ja rasvoja, sinun tulisi olla kylläinen useamman tunnin ajan, sillä rasvat ja proteiinit ovat hitaita sulattaa. Toisaalta taas jos syöt jotain paljon sokeria sisältävää, se saattaa vaikuttaa verensokeriin niin, että nälkä yllättää nopeasti.

3. Syöt liian nopeasti

Yksi merkki tunnesyömisestä voi olla hotkiminen. Ensinnäkin, hidasta. Elimistösi ei pysty sulattamaan ruokaa, jos hotkit, etkä pureskele ruokaasi kunnolla. Et myöskään välttämättä tunne itseäsi kylläiseksi, jos syöt kiireessä ja se taas saattaa johtaa helposti ylensyöntiin.

4. Koet ruuan ainoastaan nautintona

Kun ajattelet ruokaa välillä ravintoaineina ja polttoaineena kropallesi ja soluillesi, et ehkä tartu herkkuihin yhtä helposti. Jos taas ajattelet ruokaa onnellisuuden lähteenä, saatat helpommin tarttua sokerisiin makupaloihin. Tottakai ruuan tulee myös maistua hyvältä, mutta muista myös, että ruuan tarkoitus on ensisijaisesti tuoda meille tarvitsemiamme ravintoaineita.

5. Jatkat syömistä vielä kylläisenäkin

Ei ole väliä kuinka paljon syöt, sillä et silti tunne itseäsi kylläiseksi. Tunnesyömisestä kertoo myös se, että sinulla on vaikeuksia pudottaa painoasi ja tunnet huonoa omaatuntoa syötyäsi liikaa. Otatko aina jälkiruokaa, vaikka olisit täynnä ison aterian jälkeen? Tai otatko aina lisää ruokaa? Pohdi näitä kysymyksiä, sillä saatatkin huomata, että pärjäät paljon vähemmällä.


Lähde: Mind Body Green

Lue myös: Kuinka hillitä ruokahaluaan luonnollisesti? Tekee painonpudotuksesta helpompaa

Kilpailut

Uusimmat