Kasvot paljastavat terveydentilasi - lue selitykset tutuille iho-ongelmille

07.08.2015 13:45 - Tiina Svensk

Kasvot heijastavat yleistä olotilaamme ja tunteitamme toisille. Kasvoilta voi lukea paljon myös terveydentilastamme.

Jos yöunet ovat jääneet vähäisiksi tai huolet painavat mieltämme, kasvot paljastavat sen ulkopuolisille ensimmäisenä. Kasvojen ihosta voi lukea kuitenkin myös paljon terveydentilastamme:

Keltaiset läikät iholla

Keltaiset läikät silmien, nenän tai huulten seudulla voivat kieliä kohonneista kolesteroliarvoista. Keltaiset läiskät kasvojen iholla eivät kieli ainoastaan tukkeutuneista verisuonista, vaan kehon aineenvaihdunnan toiminnasta ja kyvystä pilkkoa ruokavaliosta saatua rasvaa.

Kalpea iho voi johtua raudanpuutteesta

Raudanpuute voi johtaa anemiaan, ja puutostilan tunnistaa yleensä kalpeasta ihosta. Myös tummat silmänaluset kielivät puutostilasta, samoin väsynyt ja apea olotila.

Raudanpuute voi johtua naisilla runsaista kuukautisista tai ruokavaliosta, jossa ei ole tarpeeksi punaista lihaa, linssejä, palkokasveja ja c-vitamiinia.

Halkeilevat suupielet

Halkeilevat suupielet voivat kieliä B-vitamiinin puutteesta. Samoin punoittava iho kertoo vitamiinin puutostilasta. Etenkin vegaanit ja maidotonta ruokavaliota suosivat saattavat kärsiä puutostiloista, sillä B-vitamiinia saa parhaiten maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta.

B-vitamiinia löytyy kuitenkin myös tummanvihreistä vihanneksista ja kasviksista, kuten herneistä ja pinaatista. Lisäksi ruokavalioon voi ottaa mukaan vitamiinilisän, jos B-vitamiinia ei saa tarpeeksi suoraan ruuasta.

Leuanseudun akne

Useimmilla naisilla muodostuu näppyjä leuan ja poskien seudulle hormonitoiminnan muutosten vuoksi - etenkin kuukautiskierron eri vaiheissa. Jos ihosi oireilee kierron eri vaiheissa erityisen vahvasti, kyseessä saattaa olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, joka esiintyy 5-10 prosentilla naisista.

Iho-ongelmien lisäksi oireyhtymä voi ilmetä epäsäännöllisinä kuukautisina ja ylipainona.

Tupakointi aiheuttaa ryppyjä

Säännöllinen tupakointi vauhdittaa elimistön ja ihon vanhenemista huomattavasti, ja näkyy ryppyinä kasvojen iholla. Ryppyjä muodostuu herkästi etenkin huulten ympärille.

Tupakointi vähentää veren happipitoisuutta, minkä vuoksi ihosi saa vähemmän ravinteita. Silloin kasvot näyttävät vanhemmilta ja iho samealta.

Tummat läikät kaulan iholla

Ruskeat tai tummat läikät kaulan iholla kielivät ruokavaliosta, joka sisältää paljon sokeria. Läiskät muodostuvat, kun kehon insuliinintuotanto häiriintyy, eivätkä merkit jää ainoastaan kasvoille: jälkiä voi ilmetä myös kyynärtaipeissa.

Ongelma korjaantuu ruokailutottumuksia muuttamalla. Lisäksi omat insuliinitasonsa voi mittauttaa lääkärillä.


Lue myös: Huolehditko rypyistä? Lue, kuinka saat ihon pysymään sileänä pidempään

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat