Kuva: Fotolia

Naisten nolot kysymykset kuukautisista - asiantuntija vastaa

11.01.2016 18:15 - Eeva Rajala

Ihmisillä on olemassa tietynlainen raja, jonka ylittäminen voi olla vaikeaa. Jos kysymys tuntuu nololta, se jätetään usein kysymättä.

Vaikka lääkäriltä pitäisi uskaltaa kysyä kaikenlaista, aina se ei onnistu. Lääkäreiden työnä on auttaa, mutta nolot kysymykset jää kysymättä muun muassa oman ujouden vuoksi. Asiantuntijat Emmett Hughes ja Allan Warshowsky Good Housekeeping -sivustolla ovat päättäneet vastata noloina pidettyihin kuukautiskysymyksiin:

Miksi uloste on niin outoa kuukautisten aikana?

Uloste voi olla esimerkiksi pehmeämpää kuukautisten aikana. Kyseessä on todennäköisesti vain muutokset hormonitoiminnassa ja prostaglandiineissa. Prostaglandiinit ovat tyydyttämättömiä rasvahappoja, joilla on vaikutuksia monien elinten toimintaan. Ne voivat esimerkiksi aiheuttaa supistuksia kohdun lihaksistossa ja verisuonten seinämissä. Prostaglandiinien tuotanto lisääntyy kuukautisten aikana.

Siinä, missä prostaglandiinit viestivät kohdulle supistuksista, ne voivat ilmoittaa samanlaisen viestin suolistolle. Näin voi alkaa tuntua nopeammin, että pitää päästä vessaan. Kuukautisten aikana vessassa saattaa joutuakin ravaamaan normaalia useammin ja nopeammin. Hormonien muutoksiin voi liittyä myös muutokset suoliston bakteeristossa.

Lievittävätkö orgasmit oikeasti kuukautiskramppeja?

Vastaus on kyllä. Orgasmien yhteydessä vapautuu oksitosiinia, mikä on luonnon oma kipulääke. Rentoutumisen aikana koko keho rentoutuu auttaen myös kivussa.

Miksi kuukautisten aikana alkaa panettaa?

Kysymykseen ei ole yhtä suoraa vastausta. Jotkut naiset kokevat libidon kasvua kuukautisten aikana, jotkut puolestaan sen laskua. Niillä, jotka tuntevat olonsa kiimaisiksi kuukautisten aikana, syynä voi olla esimerkiksi estradioli-estrogeenihormonin tai progesteronihormonin tuotanto.

Kuukautisten aikana estrogeenitasot laskevat, mutta testosteronitasot nousevat. Testosteroni yhdistetäänkin vahvasti naisten seksihaluihin. Naiset saavat lisävauhtia haluihinsa yleensä ovulaation aikana. Se on luonnollinen tapa kokea kiimaisuus, eli tapahtuu samaan aikaan optimaalisella vauvanteon hetkellä.

Voiko seksiä harrastaa kuukautisten aikana siististi?

Ei välttämättä, paitsi jos on valmiina kokeilemaan apuvälineitä. Apua voisi olla esimerkiksi kuukautiskupista. Lisäksi sängylle kannattaa esimerkiksi levittää tummia pyyhkeitä, jos ei halua nähdä vaaleilla lakanoilla kuukautisvuotoa seksin harrastamisen jälkeen.

Miksi on täysi hermoraunio kuukautisten aikana?

Yleensä ajatellaan, että PMS on yksi oire, mutta todellisuudessa on kyse joukosta oireita, jotka ovat lyöttäytyneet yhteen. Nainen saattaa kuin salama kirkkaalta taivaalta alkaa kärsiä surullisuudesta, ahdistuneisuudesta, epätoivosta ja suuttumuksesta. Kokemusta vahvistavat vielä herkkyys, mielialavaihtelut sekä fyysiset oireet kuten turvotus, rintojen arkuus ja päänsärky.

Kuukautiseni ovat yhtäkkiä muuttuneet, mitä tapahtuu?

Lääkärille puhumista ei pitäisi koskaan pitää nolota tai pelottavana. Jos kuukautisvuoto on muuttunut yhtäkkiä - tulee esimerkiksi välivuotoa tai hyytymisiä, mitä tahansa normaalista poikkeavaa - kannattaa kertoa lääkärille. Kannattaa kertoa myös rehellisesti, jos kuukautiset ovat jääneet välistä tai ne kestävät normaalia pidempään.


Lue myös: Kuukautisten aikana seksiä: Lääkäri paljastaa, mitä kaikkea tulee huomioida

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat