Kuva: Fotolia

Onko kotona synnyttäminen turvallista? Tutkimus selvitti

10.01.2016 18:15 - Emma Ylistalo

Kotisynnytysten suosio on noussut yli 60 prosenttia lähivuosina. Kotona synnyttävät haluavat kokea mukavan ja tutun ympäristön, mutta onko se turvallista?

Tuore tutkimus selvitti kotisynnytyksen turvallisuutta seuraamalla 80 000 raskautta Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tutkimus vertasi sairaalasynnytystä synnytykseen kotona tai synnytyskeskuksessa. Synnytyskeskukset ovat tällä hetkellä ainoastaan ulkomailla toimivia paikkoja, joissa naisille tarjotaan mahdollisimman kodin tuntuinen paikka synnyttää.

Tutkijoiden mukaan lapsen kuoleman mahdollisuus synnytyksen tai ensimmäisen elinkuukauden aikana oli 2,4 kertaa korkeampi naisilla, jotka synnyttivät kotona sairaalasynnytykseen verrattuna. Sairaalan ulkopuolella tapahtuneissa synnytyksissä oli myös suurempi riski vastasyntyneen kohtauksiin ja suurempi todennäköisyys, että äiti tarvitsi verensiirtoa. Sairaalan ulkopuolella syntyneet vauvat saivat myös alhaisemmat Apgar-pisteet, joilla arvioidaan vastasyntyneen kunto.

Tutkimustuloksissa löytyi myös kääntöpuoli. Ne naiset, jotka päättivät synnyttää kotona tai synnytyskeskuksissa, tarvitsivat harvemmin keisarinleikkauksen. Keisarinleikkauksen tarvitsi sairaalassa noin 25 prosenttia, kun taas sairaalan ulkopuolella ainoastaan hieman päälle viisi prosenttia. Kodin ulkopuolella synnyttäneillä myös esimerkiksi synnytyksen käynnistäminen oli harvinaisempaa.

Kummassakin tapauksessa on siis omat sekä hyvät, että huonot puolensa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkia tutkimustietoja tärkeämpää on kuunnella omaa lääkäriänsä, jotta synnytys on varmasti turvallinen.


Lue myös: Synnytys jättää monelle pahoja vaivoja - lääkärit sortuvat vähättelyyn

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat