Kuva: Fotolia

Syyt, joiden vuoksi juoksuharrastus kannattaa aloittaa – eivät liity laihduttamiseen

02.10.2015 21:45 - Eeva Rajala

Juokseminen saattaa olla monelle pakkopulla jo ihan ajatuksen tasolla. Monet asiat puhuvat kuitenkin sen puolesta, että juoksuharrastukselle kannattaa antaa mahdollisuus.

Huffington Post -lehti listasi kymmenen syytä, joiden vuoksi juoksuharrastus kannattaisi aloittaa. Yksikään näistä syistä ei kuitenkaan liity painonpudottamiseen.

Juokseminen tekee onnellisemmaksi

Salaisuus piilee endorfiineissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että treenaaminen parantaa mielialaa. Kun olet aktiivinen, aivot vapauttavat enemmän mielihyvähormonia, mikä lisää onnellisuuden tunnetta treenin jälkeen. Esimerkiksi huonosti sujuneen työpäivän jälkeen parannuskeino voi kokeilla juoksulenkkiä.

Juoksemisella voi asettaa tavoitteita

Kun aloitat juoksuharrastuksen, voit huomata kestävyytesi paranevan. Tämä saattaa tuntua mahtavalta palkinnolta siitä, että olet aloittanut juoksemisen. Joskus on hienoa kisata itseään vastaan. On mahtavaa huomata, että saat esimerkiksi minuutin pois 10 kilometrin juoksuajastasi tai rikot henkilökohtaisen ennätyksen. Tämä lisää hyvän olon tunnetta.

Juokseminen voi auttaa masennukseen

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan luonnossa tapahtuva ryhmäliikunta – oli se sitten esimerkiksi juoksemista tai kävelyä – voi vähentää masennuksen oireita. Lisäksi saat auringossa juostessa D-vitamiinia. Alhainen D-vitamiinitaso on yhdistetty kaamosmasennukseen.

Juokseminen on osa suurempaa yhteisöä

Saattaa olla, että monet työkaverisi harrastavat myös juoksua. On mukava jakaa yhdessä vinkkejä harjoitteluun ja sopia vaikka juoksutreffejä. Tutkimukset osoittavat myös, että ystävän kanssa treenaaminen saa henkilön suoriutumaan paremmin treenistä.

Juokseminen sopii myös yksin harrastavalle

Aina ei tarvitse ystävää saada mukaan juoksulenkille. Juoksemaan on helppo lähteä yksin. Tarvitset vain juoksulenkkarisi ja voit lähteä. Yksin vietetty aika lenkkeillessä voi myös tuoda sinulle kaipaamaasi omaa aikaa.

Juokseminen on terveellinen tapa vähentää stressiä

Jos työstressi tai kumppanin kanssa riiteleminen käyvät harmittamaan oikein kunnolla, kannattaa lähteä juoksulenkille. Juoksemisen on todettu alentavan stressitasoja. Jätä huolesi ja ainakin osa stressistäsi juoksupolulle tai vaihtoehtoisesti kuntosalin juoksumatolle.

Juokseminen parantaa yöuntasi

Juokseminen ja uni ovat kuin paita ja peppu. Asiantuntijat kehottavat asettamaan nukkumisen tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi, jos haluat parantaa esimerkiksi juoksutekniikkaasi. Tämän lisäksi treenaaminen auttaa sinua nukahtamaan paremmin. Juoksemisella siis voittaa paljon.

Juokseminen tekee aamuista helpompia

Jos mahdollista, juoksemisesta kannattaa tehdä osa aamurutiinia. Mitä paremmin pääset rutiiniin kiinni, sitä helpompi on herätä aamuisin virkeänä. Päiväkin lähtee käyntiin energisemmin, kun aamulla lähtee heti treenaamaan.

Juokseminen pitää aivot terävinä

Mitä enemmän juokset, sitä pienempi todennäköisyys sinun aivoillasi on rappeutua. Tutkimukset vihjaavat, että treenaaminen parantaa kognitiivista toimintaa ihmisen ikääntyessä.

Juokseminen tekee sinusta vahvemman kaikilla tavoin

Ihmisen vahvuutta ei mitata vaa’an luvuilla, vaan sillä, millainen olo sinulla itselläsi on joka päivä elämäsi aikana. Jos juokset oikealla tekniikalla ja säännöllisesti, se pitää huolta kehostasi monin eri tavoin. Lihakset ja nivelet kiittävät, kestävyys paranee. Juokseminen saattaa myös vähentää sairauksien riskiä ja lisätä elinikää.


Lue myös: Haluatko tehostaa juoksuasi? Helpoilla vinkeillä poltat enemmän kaloreita

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat