Kuva: Fotolia

Tahdotko nukkua paremmin? Nuku lemmikkisi kanssa

08.12.2015 13:15 - Reetta Haverinen

Karvainen perheenjäsen voi parantaa varsinkin yksineläjien unenlaatua.

Jos sinulla on lemmikki, ei ehkä kannatakaan kieltää karvaturrilta sänkyyn tuloa. Voittoa tavoittelemattoman sairaalan ja lääketieteellisen tutkimusyksikön Mayo-klinikan mukaan ihmiset, jotka sallivat lemmikkieläintensä nukkuvan öisin sängyssään, saattoivat uinua rauhallisemmin. Unilääketieteeseen painottuneen yksikön toteuttamaan tutkimukseen osallistui 150 ihmistä. Tutkimuksessa kartoitettiin henkilöiden nukkumisrutiineja ja sitä, kuinka heidän lemmikkieläintensä läsnäolo vaikutti omistajiensa unenlaatuun.

Lemmikki tuo turvaa

56 prosenttia tutkimukseen osallistuneista myönsi nukkuvansa samassa sängyssä lemmikkikissansa tai –koiransa kanssa. Ainoastaan 20 prosenttia ihmisistä kertoi valvovansa öisin lemmikkinsä vuoksi. 41 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kuitenkin mainitsi nukkuvansa paremmin karvaisen ystävänsä ansiosta. Syynä tähän oli se, että lemmikkien omistajat tunsivat olonsa turvallisemmaksi, kun heidän lemmikkinsä oli vahtimassa heidän untaan.

Varsinkin sinkkuihmiset totesivat nukkuvansa levollisin mielin lemmikkinsä ansiosta. Tutkimuksen mukaan yksineläjät tunsivat olonsa turvallisemmaksi, kun heidän lemmikkikissansa tai –koiransa tuhisi heidän peittonsa alla.

Karvaiset ystävät voivat myös häiritä unta

Viime vuonna Mayo-klinikka toteutti tutkimuksen, joka paljasti, että lemmikit voivat myös häiritä omistajiensa unta. Puolet uniklinikan potilaista, jotka kävivät klinikalla konsultaatiossa, omistivat lemmikin, joka oli syynä omistajansa öiseen valvomiseen. Yöunet saattavat kärsiä varsinkin siinä vaiheessa, kun talouteen kuuluu enemmän kuin yksi karvakorva. Jos kaikki karvaiset ystävät tahtovat omistajansa kanssa samaan vuoteeseen, saattavat nukkumisjärjestelyt muuttua varsin hankaliksi.

Lue myös: Mitä tehdä, kun uni ei tule? 4 tehokasta vinkkiä

Lähde: Daily Mail


Kilpailut

Uusimmat