Kuva: Fotolia

Tutkijat varoittavat: Luovat ihmiset voivat olla piilo-psykopaatteja

27.04.2016 13:45 - Senja Rapila

Taiteellisilla ja luovilla ihmisillä on tutkittu olevan eniten psykopaattimaisia piirteitä, jotka eivät kuitenkaan johdu itse taiteellisuudesta.

Oletko koskaan törmännyt psykopaattiin? Vaikka et välttämättä tiedostaisi sitä, olet varmasti. Jokaisella työpaikalla on yllättävän monta psykopaattia ja he ovatkin mestarimanipuloijia. Uskotaan, että jopa kolmesta neljään prosenttiin esimiestehtävissä toimivista henkilöistä ovat psykopaatteja.

Nyt on De La Salle -yliopiston tutkijat uskovat, että ovat löytäneet ihmisryhmän, jossa miltei kaikkien uskotaan olevan vähintään piilo-psykopaatteja. Yliopiston tutkijoiden mukaan tämä ihmisryhmä olisi luovat ja taiteelliset ihmiset.

Yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui 503 ihmistä, jotka tekivät erilaisia uhkapelitehtäviä. Lopulta tutkijat päätyivät lopputulokseen, että impulsiivinen riskienottaminen, eli yksi psykopaatin pääpiirteistä, voi olla avain henkilön menestymiseen elämässä.

Tutkijat kertovat myös, että röyhkeys, epäluotettavuus ja muut psykopaattimaiset piirteet tuovat luovuuden esiin ihmisissä, eikä toisinpäin. Eli taiteellisten ihmisten luovuus johtaa tiensä juuri näistä psykopaattimaisista piirteistä, jotka kumpuavat sisältäpäin. 

- Väittelemme siitä, että emotionaalinen esteettömyys joka tulee ilmi psykopaattisena röyhkeytenä, on todella olennainen osa joillekin luoville persoonille ja se on myös toiminnallisesti kytköksissä luomisprosessiin, tutkijat summaavat.

Lähde: Metro

Lue myös: Lähes jokainen tuntee psykopaatin - seikat, joiden avulla pystyt tunnistamaan

Lue myös: Sitoutumiskammo, impulsiivisuus, valehteleminen - testaa, mitä psykopaattien piirteitä omaat

Kilpailut

Uusimmat