HS: Viekö täysikuu yöunet? Näin se vaikuttaa elämään

31.01.2012 11:45 - Eeva Rajala

Täysikuu valaisee taivaalla jälleen ensi viikon tiistaina. Helsingin Sanomin paperiversiossa vastataan tänään täysikuuta koskeviin kysymyksiin ja myytteihin.

Yhtenä suurena täysikuusta aiheutuvana ongelmana on pidetty unettomuutta. Moni väittää nukkuvansa täydenkuun aikaan huonommin. Helsingin Sanomien mukaan asiaa on selvitetty vain kahdessa tutkimuksessa, eikä nykytiedon mukaan näytä siltä, että täysikuulla olisi vaikutusta uneen.

Sveitsiläistutkimuksessa koehenkilöt nukkuivat keskimäärin 6 tuntia ja 40 minuuttia ja uudenkuun aikaan 20 minuuttia kauemmin. Laajemmassa itävaltalaistutkimuksessa selvisi, että 8 prosenttia tutkituista nukkui täydenkuun aikaan tavallista huonommin, mutta 25 prosenttia nukkui tavallista paremmin.

Kuun ei ole tutkimuksissa huomattu vaikuttavan myöskään hedelmällisyyteen tai kuukautisiin. Sen vaikutusta on selvitetty monissa tutkimuksissa, mutta mitään yhteyttä ei ole löytynyt. Tieteestä ei myöskään löydy tukea näkemykselle, jonka mukaan täysikuu lisäksi hiusten kasvua.

Täysikuun vaikutuksissa ihmiset eroavat eläimistä selvästi. Jos ihmisen biologiset prosessit saavat olla rauhassa, muun muassa lemmikkieläimillä näyttää olevan toisin. Tutkimusten mukaan sairaalat raportoivat näinä öinä muita öitä enemmän lemmikkieläinten puremia. Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se voi johtua eläinten lisääntyneestä aktiivisuudesta täydenkuun aikana.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat