Ursa: Nyt on mahdollista nähdä Mars ja muut planeetat paljain silmin! Katso sijainnit

15.05.2014 19:15 - Senni Loikala

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa neuvoo, miten voit nähdä planeettoja taivaalla vielä tässä kuussa.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on julkaissut listan planeetoista, jotka voi bongata taivaalta toukokuun aikana. Seuraavat planeetat kerkeät vielä näkemään, mikäli olet silmä tarkkana:

Mars

Naapuriplaneettamme Mars on mahdollista bongata yötaivaalta. Alkukuusta se on loistanut etelässä kirkkaanpunaisena, mutta loppukuusta planeetta näkyy vaalealla taivaalla matalalla lounaassa keskiyön aikaan.

Venus

Jos tahdot nähdä Venuksen, katso taivaalle päivällä. Kun Aurinko on horisontin alapuolella, näkyy Venus hieman horisontin yläpuolella.

Jupiter

Aurinkokuntamme suurimman planeetan voi nähdä helposti, jos taivas on vaalea yöllä. Silloin se on lännessä. Toukokuun viimeisen päivän ja kesäkuun ensimmäisen päivän välisenä yönä kolmen vuorokauden ikäinen kuunsirppi on lähellä kirkasta Jupiteria.  

Merkurius

Aurinkoa lähimpänä olevan planeetan, Merkuriuksen, on voinut nähdä jo alkukuusta luoteisella taivaalla iltahämärän aikaan. Kuun edetessä sen kirkkaus on kuitenkin himmentynyt, mutta suurin elongaatio (Auringon ja planeetan välinen kulma Maasta katsottuna) on vielä edessäpäin, nimittäin 25. toukokuuta. Silloin se on 23 astetta Auringosta itään.

Uutisoimme aiemmin Cassini-luotaimen ottamasta harvinaisesta valokuvasta, jossa Saturnus näkyy värien keskellä. Häikäisevän kuvan pääset katsomaan tätä kautta.

Lähde: Ursa

Kilpailut

Uusimmat