Maistuuko alkoholi sinusta hyvältä? Syy voi löytyä kielestäsi

25.09.2014 15:26 - Senni Loikala

Ihmiset maistavat saman alkoholijuoman eri makuisena. Tutkijat selvittivät, miten se on mahdollista.

Joskus tulee nostettua kuppia ihan huolella. Alkoholin väärinkäyttö on asia erikseen, eikä siinä tietenkään ole mitään hauskaa. Jos kuitenkin pysyt terveissä kulutusmäärissä, mutta olet huomannut vettä väkevämpien juomien maistuvan sinulle erityisen hyvin esimerkiksi baari-iltojen aikana, saattaa tuore amerikkalainen tutkimus helpottaa sinua. Se väittää syyn olevan biologinen.

Tutkimuksessa reilu 90 ihmistä otti kulauksen 16 prosenttisesta alkoholijuomasta ja sylkäisi sen sitten pois suustaan. Osallistujilta pyydettiin juoman makuun liittyvää arviota ja lisäksi heidän kielessään tapahtuvia, alkoholin aiheuttamia reaktioita tutkittiin.

Testit paljastivat, että osa ihmisistä maistoi alkoholin karvauden voimakkaampana kuin toiset. Jokaisen meidän kielissä on 25 geeniä, jotka tunnistavat juuri kitkerän maun esimerkiksi alkoholista. Yksi niistä on nimetty TAS2R38-geeniksi ja ihmisillä kyseisen geenin herkkyys maun tunnistamiseen vaihtelee. Se on riippuvainen perimästäsi.

Tutkimustulokset jaettiin kolmeen osaan. Puolet osallistujista sijoittui keskikastiin, jotka maistoivat alkoholin maun normaalin miellyttävänä sen karvautta arvioitaessa. 25 prosenttia ihmisistä puolestaan oli erityisen herkkiä kitkeryydelle, ja neljännes osallistujista ei maistanut alkoholin karvautta lainkaan herkästi.

Nyt tutkijoita kiinnostaa, vaikuttaako heikko karvautta erottava makuaisti siihen, kuinka paljon ihminen kuluttaa alkoholia.

Jos vettä väkevämmässä sinua ei siis haittaa juoman karvaus, ja juoma maistuu sinusta oikein hyvältä, saattaa tämä tutkimus selittää, miksi pidät alkoholista.

Tutkimus julkaistiin Alcoholism: Clinical and Experimental Research -lehdessä.

Lue myös: Alkoholin käytön vähentäminen kannattaa: Tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä

Lähde: Herald Sun

Kilpailut

Uusimmat