Alkoholin käytön vähentäminen kannattaa – tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä

15.08.2014 17:15 - Linda Arponen

Jos olet miettinyt, pitäisikö sinun vähentää alkoholin kulutusta, niin vastaus on lähes varmasti kyllä.

Varsinkin kesäaikaan alkoholia tulee helposti nautittua erilaisten juhlien ja piknikeiden yhteydessä. Jos huomaa juovansa alkoholia kovin usein, kannattaa sitä pikku hiljaa vähentää monestakin syystä.

- Tauko alkoholista on itsestään selvä asia ihmisille, jotka kärsivät alkoholiongelmasta. Kuitenkin myös satunnaisten juojien kannattaa harkita alkoholin käytön vähentämistä silloin tällöin. Alkoholi vaurioittaa maksaa kumulatiivisesti, joten parin juoman nauttiminen päivittäin voi olla yhtä haitallista kuin jatkuva humalahakuinen juominen. Jatkuva maksan ja ruoansulatuskanavan vahingoittaminen voi johtaa haavaumiin, haimatulehdukseen ja kirroosiin, kertoo lääkäri Jake Deutsch.

Kaikki alkoholi ei kuitenkaan ole pelkästään pahasta. Joidenkin tutkimusten mukaan kohtuullinen alkoholinkäyttö voi jopa laskea sydänsairauksiin ja diabetekseen sairastumisen riskiä 25-50 prosentilla.

Kyse onkin erityisesti siitä, ettei alkoholia saa nauttia liikaa, jos ei halua tuhota elimistöään. Tuoreen tutkimuksen mukaan viikonlopun mittainen humalahakuinen juominen voi vaurioittaa kehon DNA:ta. Eräs toinen tutkimus taas kertoo, että vain yksi humalahakuinen ilta voi saada suolistobakteerit vapauttamaan myrkkyjä verenkiertoon.

Alkoholi tunnetusti myös lihottaa. Kun naiset juovat liian paljon alkoholia, he syövät seuraavan vuorokauden aikana keskimäärin 6 300 ylimääräistä kaloria, kertoo tuore tutkimus.

Jos olet pitänyt taukoa alkoholista, älä kuitenkaan palaa yllättäen samanlaisiin annosmääriin kuin ennen taukoa. Tämä johtuu siitä, että mitä enemmän juot, sitä paremmin maksasi tottuu alkoholiin. Sitten kun alkoholin nauttiminen loppuu, myös kehon sietokyky laskee. Toisin sanoen, jos juot pitkän tauon jälkeen paljon alkoholia, humallut huomattavasti helpommin ja mahdollisesti vakavammin.

Deutsch onkin sitä mieltä, että alkoholin käytön vähentäminen on ehdottomasti hyödyllistä. Jos et kuitenkaan pysty lopettamaan sitä kokonaan, suosittelee hän mieluummin alkoholin kohtuukäyttöä kuin jojoilua raskaan juomisen ja kokonaan juomattomuuden välillä.

Haluatko selvittää, onko alkoholi sinulle ongelma? Lue aiheesta enemmän täältä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat