Miten pitää kiinni uuden vuoden lupauksista? 4 vinkkiä onnistumiseen

05.01.2015 21:45 - Eeva Rajala

Moni teki uutena vuotena lupauksia, jotka mahdollisesti unohdetaan heti tammikuun jälkeen.

Discovery News -sivuston mukaan on yleensä kolme syytä lupausten rikkomiseen; lupauksia on ihan liikaa, ne ovat liian epämääräisiä ja ne ovat aivan liian vaikeita pidettäväksi.

Tutkimusten mukaan amerikkalaisista 45 prosenttia tekee uuden vuoden lupauksia, mutta vain 8 prosenttia pystyy pitämään lupauksensa. Sivusto antaakin neljä helppoa neuvoa, miten jokainen voi onnistua lupausten pitämisessä paremmin.

1) Tee vain vähän lupauksia

Vaikka tahtoisitkin muuttaa 80 eri asiaa elämässäsi, niitä kaikkia ei kannata listata uuden vuoden lupauksiksi. Jos lupauksia on runsaasti ja jos luovutat yhden kohdalla, saatat helposti lepsua muidenkin lupausten kohdalla. Kannattaa asettaa itselleen 1 - 3 tavoitetta, joihin pyrkiä.

2) Tee yksinkertaisia ja pieniä lupauksia

Ei ole mitään järkeä yrittää parantaa koko maailmaa omilla uuden vuoden lupauksilla, sillä siihen eivät yksinkertaisesti riitä aika eivätkä voimat. Jos haluat elää terveellisemmin, kannattaa lupauksen teon kohdalla miettiä, miten lupauksen muotoilee. Jos lupaat pitää itsesi terveempänä tänä vuonna, on se liian epämääräinen lupaus. Sen sijaan kannattaa luvata ensin jokin pieni asia terveyden saralta. Lupaa esimerkiksi, että jätät limut pois. Kun olet saavuttanut tämän lupauksen, voit siirtyä heti toiseen, yhtä pieneen mutta merkittävään terveyslupaukseen, kuten esimerkiksi siihen, että juot päivässä 1,5 - 2 litraa vettä.

3) Jaa lupaukseksi

Omista uuden vuoden lupauksista ja tavoitteista kannattaa puhua perheen ja ystävien kanssa, sillä he voivat tukea sinua tavoitteissasi monin eri tavoin. Lisäksi some-aikana voit saada paljon some-tukea tavoitteillesi. Miten olisi, jos vaikka kertoisit esimerkiksi Facebookissa kavereillesi omasta edistymisestäsi viikoittain?

4) Anna itsellesi anteeksi

Kukaan ei ole täydellinen, ja joskus yksinkertaisen ja pienenkin uuden vuoden lupauksen kohdalla voi tulla takapakkia. Älä ole liian ankara itsellesi vaan hymyile. Syö se ottamasi suklaakakkupalanen loppuun ja muista nauttia siitä. Elämä ja tavoitteisiin pyrkiminen jatkuvat suklaakakkupalan jälkeenkin.

Lue myös: Käy lääkärissä, tee budjetti ja auta - 10 asiaa, jotka kannattaa hoitaa tänä vuonna

Lähde: Discovery News

Kilpailut

Uusimmat