Haaveiletko timmistä vartalosta? Seitsemän lihaksille välttämätöntä ravintoainetta

02.09.2013 13:15 - Katariina Näreaho

Kalorien laskeminen ai ole ainoa asia, joka tulisi ottaa huomioon unelmavartaloa tavoitellessa. Mutta mitä mitä vitamiineja ja kivennäisaineita kuntoilijan tulisi sitten saada?

Jos tähtäimessäsi on timmi ja lihaksikas fitness-vartalo, katso, että saat riittävästi näitä ravintoaineita:

Kalaöljy

Kalaöljy on tärkeä ravintoaine voimaharjoittelun kannalta. Se lisää lihasten verenkiertoa, vähentää lihasproteiinin purkamista ja tulehdustilaa, jolloin palautuminen nopeutuu.

Kalsium

Lujien luiden lisäksi kalsiumilla on tärkeä rooli hermosignaalien välityksessä ja lihassupistuksessa. Kalsium edistää lihasten normaalia toimintaa ja sen avulla lihaksista tulee vahvat.

Magnesium

Koska magnesiumia on lähes kaikissa elintarvikkeissa, hyvin harva kärsii varsinaisesta magnesiumin puutostilasta. Silti suuri osa naisista ei saa tarpeeksi sitä. Siksi olisikin hyvä syödä magnesiumia lisäravinteena. Magnesium on tärkeä aineenvaihdunnan kannalta. Lisäksi se estää lihaskramppeja.

B-vitamiini

B1-, B2-, B3-, B6-, B7- ja B12-vitamiinit ovat iso osa hyvää perusterveyttä, mutta niiden rooli kasvaa etenkin silloin, kun tarkoituksena on vahvistaa lihasta. Lisäksi B-vitamiinit auttavat muuttamaan hiilihydraatteja ja rasvoja energiaksi. B-vitamiinien puutteesta kärsivät liikkujat eivät kykene yhtä tehokkaisiin suorituksiin, eivätkä heidän lihaksensa pysty korjaamaan rankan harjoittelun aiheuttamia vaurioita.

C-vitamiini

C-vitamiinia löytyy kaikista kasviksista, joten mitä värikkäämmältä ruokasi näyttää, sitä enemmän vitamiineja saat. Se auttaa monien muiden kivennäisaineiden  imeytymisessä, lihasten palautumisessa sekä edistää rasvanpolttoa. C-vitamiini on tärkeä kollageenin rakennusaine, joka puolestaan vahvistaa luita ja lihaksia.

D-vitamiini

D-vitamiini, eli niin kutsuttu aurinkovitamiini, auttaa  muun muassa kalsiumin imeytymisessä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja vahvistaa lihaksia.

E-vitamiini

E-vitamiini on antioksidantti, joka edistää urheilun jälkeistä palautumista. Se suojelee myös verisuonia ja sydäntä. C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin vaikutusta.

Lähde: Yahoo! Shine

Kilpailut

Uusimmat