Hävettääkö pyytää ystävältä tamponia? Teinipojan liikuttavasta kampanjasta tuli some-hitti

30.04.2015 20:15 - Eeva Rajala

Kuukautisten mainitseminen tai terveyssiteen pyytäminen toiselta on joidenkin tyttöjen ja naisten mielestä noloa.

Moni nainen on jossain kohtaa elämässään joutunut esittämään ystävälleen kysymyksen "Löytyykö sinulta tamponia tai terveyssidettä?" Kysymys esitetään myös hyvin hiljaa kuiskaamalla, etteivät muut vain saa tietää, että kuukautiset ovat taas alkaneet.

Tytöt ja naiset usein häpeilevät sitä, että heillä on kuukautiset. Myös miesten asenne naisten kuukautisia kohtaa kaipaa viilausta. 15-vuotias amerikkalainen teinipoika Jose Garcia haluaa omalla kampanjallaan muuttaa asenteita ja auttaa myös sekä tyttöjä että poikia ymmärtämään, että naisten kuukautiset ovat täysin luonnollinen asia.

Lukion pojat mukana

Garcia on haastanut kampanjaansa mukaan muun muassa kaikki Miamissa sijaitsevan lukionsa poikaoppilaat. Hän on pyytänyt kaikkia poikaoppilaita kantamaan repussaan mukana joko terveyssiteitä tai tamponeja. Näin madallettaisiin tyttöjen kynnystä pyytää apua, jos kuukautiset yllättävät, eikä terveyssiteitä löydy.

Garcia on saanut Instagram-tempauksellaan paljon julkisuutta ja hänen Instagram-tilillään on yli 16 200 seuraajaa. The Daily Dot -sivuston haastattelussa poika kertoo idean saaneen alkunsa siitä, kun hän näki naispuolisten luokkatovereidensa kärsivän häpeästä kuukautisten aikaan.

Kaikki eivät hyväksy

Poika kertoo, että on saanut kampanjastaan lähinnä positiivista palautetta. Tosin hänen luokaltaan löytyy niitäkin, jotka ovat alkaneet nimitellä häntä muun muassa homoksi tai feministiksi.

- Itse asiassa pidän itseäni feministinä. Mielestäni kaikki ovat tasa-arvoisia sukupuolesta, ihon väristä, rodusta tai uskonnosta riippumatta. Olisi hienoa käyttää tämä saamani huomio johonkin positiiviseen, Garcia kertoo.

Vaikka Garcian kampanja ei auttaisikaan tyttöjä siinä, että myös miehiltä voisi pyytää apua, kampanjan tavoite on silti tärkeä: Tehdä kuukautisista vähemmän tabu.

Lue myös: Näköhäiriöitä ja kömpelyyttä - kuukautisten aiheuttamat erikoiset sivuoireet

Lähteet: Huffington Post, The Daily Dot

Kilpailut

Uusimmat