Luonto on julma: Seksi on naarasmadoille hengenvaarallista

26.12.2013 13:15 - Senni Loikala

Monesti luonnon lait saattavat kuulostaa kylmäverisiltä. Helppoa ei ole madoillakaan, todistaa tuore amerikkalaistutkimus.

Naaraspuolisilla madoilla on usein edessään varsin tyly kohtalo. Tuoreesta amerikkalaisesta tutkimuksesta nimittäin selviää, että koirasmadon siemenneste saa naarasmadot lopulta kuolemaan. Naarasmatojen parittelun jälkeinen kuolema on ollut tiedossa jo aiemmin. Tutkijat halusivat kuitenkin selvittää poismenojen biologisen syyn.

Tutkijoille selvisi, että parittelu saa naarasmadot kuivumaan. Juuri näivettyminen aiheuttaa niiden ennenaikaisen kuoleman synnytyksen jälkeen. Tällöin naarasmatojen elinikä lyhenee kolmanneksesta jopa puoleen.

Luonnossa muidenkin lajien urokset monesti kilpailevat naaraista päästäkseen lisääntymään. Tarve saada oma perimä siirrettyä eteenpäin tapahtuu usein naaraiden hyvinvoinnin kustannuksella.

Tutkijat myös havaitsivat, että jos ravintoaineita oli saatavilla vain vähän, koirasmadot saattoivat tappaa naarasmatoja pitkittääkseen omaa ikääntymistään. Heidän mukaansa tutkimuksen tuloksia voidaan kenties soveltaa myös matoja monimutkaisempiin organismeihin. Tällöin tulokset voivat auttaa ymmärtämään urosten ja naaraiden kanssakäymistä ja sen vaikutusta naaraiden elinikään ja lisääntymiseen.

Tutkimus tehtiin Caenorhabditis elegans -sukkulamadoilla, jotka viihtyvät maaperässä ja mätääntyneissä hedelmissä.

Lähde: Princeton University

Kilpailut

Uusimmat