Yle: Naiset ovat hedelmällisimmillään kolmekymppisinä

22.07.2013 11:45 - Reija Saarinen

Tanskalaistutkimuksen mukaan nainen tulee helpoimmin raskaaksi 30-34-vuotiaana. 

Tanskalaistutkimus romuttaa yleisen käsityksen siitä, että naisen on helpompi tulla raskaaksi alle 30-vuotiaana. Tuoreen tutkimuksen mukaan nainen on nimittäin hedelmällisimmillään 30-34-vuoden iässä. 

Tutkimuksessa seurattiin runsaan vuoden ajan lähes kolmeatuhatta 20-40-vuotiasta tanskalaisnaista. Naisista jokainen oli päättänyt kolme kuukautta aiemmin hankkia lapsen. 

Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen 78 prosenttia 20-24-vuotiaista naisista oli raskaana, sen sijaan 35-40-vuotiasta raskaana oli jopa 72 prosenttia. Parhaiten raskaaksi tulivat 30-34-vuotiaat, joista jopa 87 prosenttia odotti lasta. Tutkijat uskovat tämän johtuva siitä, että 30-34-vuotiaat naiset viettävät terveellisempää elämää kuin nuoremmat naiset. 

Noin 35-vuotiaana naisen kyky tulla raskaaksi alkaa heiketä, mutta tähän vaikuttavat monet muutkin asiat, ei pelkkä ikä. Muun muassa hormoniehkäisy, yhdyntöjen lukumäärä ja niiden ajoitus kuukautiskierron mukaan vaikuttavat kaikki hedelmöittymiseen. Tästäkin huolimatta ikä on suurin vaikuttava tekijä. Hedelmällisyys lähti laskuun hieman aiemmin niillä naisilla, jotka eivät olleet aiemmin saaneet lapsia. 

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat