Äidin kirje muille naisille: ''Ensisynnyttäjä, sinun on hyvä tietää 10 tärkeää asiaa...''

08.01.2015 18:45 - Reetta Haverinen

Huffington Post –lehden Kerstin Shamberg laati rohkaisevan kirjeen kaikille tuoreille ja tuleville äideille.

Monet raskaana olevat naiset huolehtivat tulevasta vauva-arjesta. Kuinka vaipanvaihto sujuu? Osaanko imettää? Koskeeko synnytys? On täysin normaalia pohdiskella asioita, sillä pienokaisen saapuminen perheeseen laittaa arjen kertaheitolla uusiksi.

Kerstin Shamberg kirjoitti kauniin ja rohkaisevan blogikirjeen, joka on lähes jokaisen naisen syytä lukea. Shamberg, joka on tuore äiti itsekin, on osannut pukea kokemuksensa hyvin sanoiksi. Hänen mielestään jokaisen tulevan äidin tulee pitää mielessään seuraavat 10 kohtaa:

1. Hormonit saavat mielialasi heittelehtimään.

Hormonivaihtelut voivat saada sinut käyttäytymään oudosti. Joskus pinna kiristyy mitättömistä asioista tai itkukohtaus saattaa iskeä kesken työpäivän. Muistuta itseäsi, että epänormaalikäytöksesi johtuu yleensä hormoneista - ei oikuttelevasta luonteestasi.

2. Pysy kaukana internetistä.

Älä surffaile vauva-palstoilla tai keskustelupalstoilla. Teet itsesi vain hulluksi lukemalla muiden äitien kauhutarinoita kivuliaista synnytyksistä. Jos joku kertoo vauvapalstalla oman pienokaisensa taiveihottuman johtuvan siitä, että raskausaikana tuli syötyä suklaata, on vielä turhaa laittaa makeisia pannaan. Omaa tai vauvasi terveyttä koskevissa kysymyksissä on parasta kääntyä aina luotettavan ammattilaisen puoleen.

3. Suhtaudu lastentarvikkeisiin varauksella

Lastentarvikekaupat pursuavat mitä ihmeellisimpiä tuotteita, joista vain harva on aiemmin kuullut. Hyllyiltä löytyy valtavat määrät kapistuksia, jotka mainosten mukaan kuuluuvat jokaisen vauvaperheen kotiin. On kuitenkin totta, että välttämättömiä tarvikkeita, joita vauvanhoitoon vaaditaan, on olemassa vain kourallinen. Kaiken lisäksi sairaalat antavat äitien mukaan monia välttämättömiä hoitotarvikkeita.

4. Vietä laatuaikaa kumppanisi kanssa vielä kun voit

Pienokaisen saapuminen perheeseen tietää elämän rytmin muutosta niin tuoreen äidin, kuin isänkin elämässä. Vauva pitää vanhemmat kiireisinä, eikä kahdenkeskistä aikaa pahemmin jää vietettäväksi.

5. Synnytystä ja sairaala-aikaa on turha suunnitella

Vaikka kuinka miettisit etukäteen lukevasi sairaalassa ollessasi tietyn romaanin tai katsovasi elokuvia, on todennäköistä, että suunnitelmasi romuttuvat. Pohdit taatusti etukäteen sairaala-aikaa ja synnytystä, mutta asiat etenevät omalla painollaan. Älä murehdi tai suunnittele liikaa, vaan luota siihen, että asiat järjestyvät ajallaan.

6. Synnyttäminen on pelottavaa, mutta kyllä sinä selviät!

Minkälaisen synnytystavan ikinä valitsisitkin, luota itseesi ja paina jännitys taka-alalle. Jokaisella synnytystavalla on puolestapuhujansa, mutta jokainen nainen tietää yleensä itse parhaiten, mikä keinoista on hänelle luonnollisin tie saattaa uusi perheenjäsen maailmaan. Pidä mielessäsi ne miljoonat muut naiset, jotka ovat myös synnyttäneet. Kyllä sinä pärjäät!

7. Käytäntö opettaa parhaiten

Vaikka olisit lukenut läjäpäin kasvatusoppaita ja käynyt synnytysvalmennuksessa, vauvan kanssa toimiminen on lopulta lähes kokonaan omien vaistojen varassa. Opit vaihtamaan vaippoja sujuvasti ajallaan, eikä nukella harjoittelu välttämättä tee sinusta yhtään sen näppärämpää talkkipurkin käyttäjää. Sairaanhoitajat osaavat neuvoa sinua tärkeimmissä hoitotoimissa, joten kirjojen lukeminen ei suinkaan ole välttämätöntä.

8. Rintaruokinta voi olla vaikeaa, eikä korvikkeisiin turvautuminen tee sinusta huonoa äitiä

Imettäminen ei ole niin luonnollista ja helppoa kuin luulisi. Haasteita asettavat monet asiat; tekniikan oppiminen, maidoneritys, rintojen rakenne ... Jos imettäminen ei luonnistu, on äidinmaidonkorvikkeiden käyttäminen täysin hyväksyttävää.

9. Valmistaudu siihen, että kehosi tulee muuttumaan

Älä laadi liian tiukkaa suunnitelmaa äitiyskilojen karistamiseksi. Nauti ajasta vauvasi kanssa ja anna kehosi palautua odotusajasta rauhassa. Monille ei myöskään tule mieleen, että keho muuttuu myös monella muulla tavalla: synnytyksenjälkeiset aristukset ja kivut, lohkeilevat kynnet, turvonneet jalat, vuotavat nännit... Naisen keho reagoi synnytykseen varsin monipuolisesti. Onneksi on yleensä niin, että olet väsynyt ja täysin uuden pienokaisesi pauloissa, että pienet ulkonäköseikat jaksavat tuskin kiinnostaa.

10. Muista huumori!

Perhearjen pyörittäminen on raskasta ja se laittaa pyykki- ja tiskikoneen koetukselle. Kauppareissut mutkistuvat ja venyvät, eikä rauhallisista yöunista ole enää tietoakaan. Kun pilttipurkin sisältö räjähtää mikroon tai pienokainen pulauttaa jo neljännen vaatekerran likaiseksi, on parasta vain nauraa ja suhtautua asiaan rennosti. Ilman huumorintajua ei hommasta selviä!

Tekstissä on ehkä vain pieni pintaraapaisu siitä, mitä vauvaperheenarki todellisuudessa on. Kirjeen sanoma kuuluu kuitenkin tiivistetysti: luota itseesi, älä kuuntele arvosteluja, älä huolehdi liikaa, naura, muista levätä, jousta asioissa äläkä käytä Googlea!

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat