Lapsen kiukuttelun saa loppumaan nopeasti - 7 vinkkiä

16.02.2015 17:45 - Senni Loikala

Muksun kiukkupuuskat on mahdollista kesyttää tuntemalla hyödylliset neuvot.

Tarjoa uusia puuhia

Kun lapsen suu menee mutrulle ja katse alkaa harhailla pitkin seiniä, kannattaa toimia jo ennen tilanteen kärjistymistä kiukkupuuskaksi. Tarjoa lapselle uusia aktiviteetteja, joihin heidän huomionsa kiinnittyy. Entä jos etsisitte maasta niin kauniin pikkukiven kuin vain mahdollista?

Voit myös näyttää muksuille jotakin kiehtovaa. Jos laukustasi löytyy esimerkiksi nätti kaulakoru, voitte tutkia sitä hetken ja kertoessasi korun tarinaa saattaa lapsen kärttyisyys laantua. Joskus tehokasta on myös ohjata lapsi pelaamaan jotakin peliä, jolloin älypuhelimestasi voi löytyä oiva lääke tilanteeseen. 

Pidä pää kovana

Pirpanat osaavat olla manipuloivia, ovelia ja salakavalia, kun he tahtovat kääntää vanhempiensa päät. Joskus lapset pyrkivät nolaamaan heidät muiden ihmisten edessä, jos vaakakupissa on esimerkiksi kaupan hyllyllä oleva hieno lelu.

Kun lapsi osoittaa mieltään, kannattaa useimmiten pysyä kovana. Osoita muksulle, ettet seuraa hänen tahtoaan. Sinä olet se, joka päättää ja pistää rajat. 

Opeta realiteetit

Kiukkupuuska on todennäköinen, jos et esimerkiksi osta lapselle jotakin, mitä hän kovasti tahtoisi. Tällöin kannattaa kertoa hänelle, että hänen ikävät tunteensa ymmärrettäviä, mutta turhia. Voit esimerkiksi sanoa, että on yksinkertaisesti mahdotonta ostaa kerralla kaikkia leluja. 

Kun lapset oppivat hallitsemaan tunteensa ja ymmärtämään, mikä on mahdollista ja mikä ei, tulee heistä yleensä tottelevaisempia. 

Jätä kiukku huomioimatta

Kun lasta risoo pahemman kerran, ei useinkaan ole viisasta olla kaikkitietävä käskyttäjä. Jos aikuinen puhuu lapselle yksinomaa "ylhäältä päin", tulee muksusta usein pelokas, vihainen tai ahdistunut. Kun tavoite on saada hänet rauhalliseksi, ei komentajan rooli ole tehokas.

Pienen henkisen paineen asettaminen voi kuitenkin olla viisasta. Entä oletko kokeillut lapsen kiukutellessa olla huomioimatta hänen harmitustaan?

Anna lasten telmiä

Yksi tehokkaimmista tavoista välttää muksun raivokohtaukset on pitää hänet kiireisenä. Koska lapsilla riittää energiaa leikkiä ja telmiä, täytyy heille antaa siihen mahdollisuus.

Usein järkevää on antaa lasten esimerkiksi urheilla, ulkoilla tai leikkiä niin pitkään kuin he jaksavat. Fyysinen aktiivisuus on pelkästään hyväksi.

Keskustele päivittäin

Jos sinulla ja lapsella on "yhteinen kieli", vähenevät myös muksun hysteeriset kiukkukohtaukset. Tilanteeseen päästäkseen tärkeintä on muistaa jutella rauhassa lapsen kanssa joka päivä.

Sanasi ja neuvosi vahvistavat lasta ja auttavat häntä löytämään turvallisen tavan elää elämää. Kun yhteytenne ja kontaktinne on hyvä, pystyy lapsi luottamaan sinuun. Tällöin hän pystyy tulevaisuudessa tekemään tunteensa paremmin ymmärrettäviksi.

Vapauta syyllisyydestä

Vaikka lapsi kuinka kiukuttelisi, ei kannata tähdätä siihen, että lapsi tuntee olonsa syylliseksi. Se voi johtaa ajan myötä jatkuvaan ahdistuneisuuteen ja stressiin.

Tärkeää on antaa muksulle mahdollisuus myöntää kolttosensa tai kyseenalaiset tekonsa, ja vapauttaa hänet tekemistään virheistä. Kannattaa pitää huolta, että ikävien tilanteiden päätteeksi lapsi vapautuu syyllisyyden tunteista.

Seuraava artikkeli: Pitääkö 8-vuotiaan osata pyyhkiä oma pyllynsä?

Lähde: Womanitely

Kilpailut

Uusimmat