Pidä puhelimesi kätesi ulottuvilla - auttaa keskittymään ja pitää yllä työkykyä

10.01.2015 09:15 - Reetta Haverinen

Puhelimen tavoittamattomissa oleminen tekee ihmisistä ahdistuneita ja hermostuneita. Puhelimesta onkin tullut monelle osa omaa olemusta.

Puhelinriippuvuudesta on tullut valtava ongelma. Ihmiset näppäilevät puhelimiensa näyttöjä jatkuvasti ja vain harva pystyy jättämään luuriaan rauhaan edes tunnin ajaksi. Puhelimesta erossa oleminen ei kuitenkaan näyttäisi parantavan ihmisten keskittymiskykyä yhtään sen enempää.

Tutkimukset todistavat, että puhelimesta erossa oleminen voi nostaa ihmisten verenpainetta ja vaikuttaa negatiivisesti heidän tunteisiinsa ja keskittymiseensä.

- Testitulosten mukaan ihmisten kyky selviytyä psyykkisistä tehtävistä herpaantui, kun he tiesivät olevansa erossa puhelimistaan, kertoo Russell Clayton Missourin yliopistosta, joka oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tuloksista ilmenee, että puhelimista on tullut osa ihmisten identiteettiä ja olemusta. Tutkijat eivät suosittelekaan jättämään puhelinta kotiin silloin, kun tiedossa on keskittymistä vaativa kokous tai tärkeä tehtävä tai testi.

Puhelimestaan riippuvaisten ihmisten verenpaineet ja sykkeet kasvoivat ja ongelmanratkaisukyky laski, kun heidän puhelimensa ei ollutkaan käden ulottuvilla, kun siihen yritettiin ottaa yhteyttä. Lisäksi ihmiset tunsivat olonsa epämukavaksi ja ahdistuneeksi.

Puhelin kädessä kulkeminen ei siten näyttäisi olevan niin paheksuttavaa, kuin aina sanotaan. Arvosteluihin puhelinriippuvuudesta voi siten vastata, että luurin läheisyys parantaa keskittymiskykyä ja lisää mielenrauhaa.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat