Häiritsevätkö kodin sotkut? Siivoa täsmävinkeillä pysyvästi siistimmäksi

05.03.2015 14:45 - Eeva Rajala

Kodin jokainen huone on tasaisin väliajoin sotkuinen, varsinkin jos kyseessä lapsiperheen koti. Sotkua voi vähentää huone kerrallaan helpoilla nikseillä.

Pienillä kikoilla voit hämätä kotisi siistimmäksi nopeasti. Kun teet siivousprojektin huolella, järjestys myös pitää.

1) Makuuhuone tai eteinen: Vaatekaappiin lisää tilaa

Tuttu näky on se, että vaatekomero pursuaa vaatteista ja henkareista. Vaatepaljoutta voi helposti karsia niin, että kääntää ensin kaikki henkarit samaan suuntaan. Sen jälkeen, kun olet käyttänyt vaatetta, käännä henkari toisin päin. Tee näin puolen vuoden ajan. Vie kierrätykseen tai myy kirpputorilla kaikki ne vaatteet, joiden henkarit ovat edelleen alkuperäisessä asennossa.

2) Keittiö: Kuukauden pahvilaatikkotesti

Keittiön kaapit ja laatikot ovat täynnä tavaraa, jota ei koskaan tule käytettyä. Tyhjennä koko laatikoston sisältö yhteen pahvilaatikkoon. Ne tavarat, joita käytät seuraavan kuukauden aikana pahvilaatikosta, voit palauttaa takaisin keittiön laatikostoon. Kuukauden jälkeen voit vakavasti pohtia, tarvitsetko pahvilaatikossa olevia tavaroita ja kuinka usein.

3) Kylpyhuone: Parasta ennen -merkinnät

Jokaisessa tuubissa ja purnukassa on 'parasta ennen'- tai 'viimeinen käyttöpäivä' -merkintä, joten poista kylpyhuoneesta kaikki vanhat tökötit. Meikit vanhentuvat keskimäärin puolessa vuodessa, mutta silmiin käytettävät tuotteet vanhentuvat nopeammin. Ripsivärit menevät huonoksi muita meikkejä nopeammin ja kestävät hyvinä noin neljä kuukautta.

Muu kosmetiikka, kuten voiteet, pysyvät hyvinä noin vuoden, ja parfyymit kolmisen vuotta. Jo ostaessa tuotteita kannattaa varmistaa, miten kauan tuote pysyy hyvänä.

4) Työhuone: Paperit ja laskut järjestykseen

Jos kotitaloudessa halutaan säilyttää kaikki vanhat laskut ja muut paperit, kannattaa ne laittaa järjestykseen järkevästi. Järjestä laskut yhteen ja samaan mappiin, jossa on joka kuukaudella oma välilehtensä. Kun olet maksanut esimerkiksi kaikki helmikuun laskut, laitat ne helmikuun välilehden taakse. Kun seuraavan kerran maksat helmikuun laskuja - eli ensi vuonna - kannattaa pohtia, tarvitsetko vanhoja laskuja mihinkään. Vanhat laskut kannattaa laittaa paperisilppuriin.

Samaa taktiikkaa kannattaa käyttää erilaisten kuittien tai muiden papereiden kohdalla. Tärkeille kuiteille kannattaa hankkia kuittipiikki, jonka voi tyhjentää aina sen täytyttyä. Hävitä myös turhat kuitit lompakostasi päivittäin.

5) Autotalli ja kellari: Nimikoi kaikki mahdollinen

Kellariin tai autotalliin säilötään usein kaikki mahdollinen. Säilöön laitetaan muun muassa eri vuodenaikoihin sopivat urheiluvälineet sekä juhlakoristeet. Nimikoi kaikki autotalliin tai kellariin menevät laatikot, jotta tavarat löytyvät helposti myöhemmin. Voit kokeilla myös erivärisiä nimikointitarroja. Jos kellarista tai autotallistasi löytyy lukemattomia kirjoja, kannattaa ne laittaa myyntiin, sillä todennäköisesti et lue niitä koskaan.

6) Lastenhuone: Säännöllinen inventaario

Lapset kasvavat nopeasti, ja samalla monet lelut jäävät unholaan. Lasten lelut kannattaa käydä säännöllisesti läpi ja laittaa kiertoon kaikki ne, joilla lapsesi ei enää leiki. Älä kuitenkaan tee tätä sanomatta asiasta lapsillesi. Lapset kannattaa ottaa siivoukseen mukaan, ja he saavat päättää, mistä leluista on aika luopua ja millä leikitään edelleen.

7) Olohuone: 1:5-siivous

Olohuone voi olla täynnä esimerkiksi vanhoja dvd-elokuvia tai levyjä, joita ei enää katsella eikä kuunnella. Jokaista viittä videota tai cd-levyä kohden valitse yksi dvd tai cd-levy ja laita kierrätykseen. Jos tämänkään jälkeen levyt tai dvd:t eivät sovi kunnolla hyllyyn, tee sama uudelleen. Voit myös kokeilla, uskallatko tehdä saman 1:3- tai jopa 1:2-tyylillä.

Lue myös: Pursuaako kotisi tavaroista? 10 asiaa, jotka kannattaa heittää jo pois

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat