Suomalaismies kiertää Amerikkaa ilman rahaa - kokemukset vetävät sanattomaksi

14.04.2015 20:45 - Senni Loikala

Juho Juntunen lähti Yhdysvaltoihin ystävänsä kanssa ilman rahaa kahdeksi kuukaudeksi. Parissa viikossa he ovat ehtineet kokea uskomattomia asioita.

Kajaanilaisella Juho Juntusella ja hollantilaisella Marc Van Kanilla on missio: kaverukset aikovat kiertää Yhdysvaltoja ilman rahaa kahden kuukauden ajan. He matkustivat rinkkojensa kanssa määränpäähän reilu viikko sitten.

Voicen iltapäivän Lauri Kottonen ja Niina Backman soittivat nuorille miehille, jotka olivat paraillaan etsimässä yösijaa Santa Cruzin kaupungista, Kaliforniassa.

- Olemme yrittäneet viimeiset kaksi tuntia etsiä paikkaa, jonne uskaltaisi makuupussit täräyttää. Täällä on valtava huumeongelma, ettemme ole löytäneet paikkaa, jonne uskaltaisi lyödä leirin pystyyn. Näyttää siltä, että tuleva yö on vietettävä sillan alla, Juntunen kertoo.

Jäässä olevat makuupussit

Miesten matkantekoon tyhjätaskuina on mahtunut jo monenlaisia kokemuksia. Kun he saapuivat New Yorkiin, nukkuivat he ensimmäiset yönsä metrossa.

- Metro kulki sellaisten asuinalueiden läpi, joista hyppäsi ihmisiä kyytiin nukkumaan. Pelkäsimme, että kamera ja kaikki kamppeet varastetaan heti matkan aluksi, sanoo Juntunen.

Onneksi kamerat pysyivät tallella, sillä niillä tallennetaan miesten kokemuksia matkanteosta. Yleisö pääsee katsomaan videoita Facebookissa Breaking Borders -ryhmässä tai projektin kotisivuilla osoitteessa www.thebreakingborders.com.

Lisäksi kylmät yöt ovat tuntuneet kirjaimellisesti kaverusten nahoissa. Lämpötilat ovat silloin laskeneet pakkasen puolelle. Miehet toivovat, että he olisivat panostaneet laadukkaampiin makuupusseihin matkaan lähtiessään.

- Coloradossa heräsimme yöllä siihen, että makuupussit olivat jäätyneet ulkoapäin. Meidän oli pakko tekaista nuotio siihen.

Ruokaa ylitarjonnaksi saakka

Voisi kuvitella, että Juntunen ja Van Kan olisivat jo karistaneet kiloja, kun heillä ei ole ollut rahaa ostaa ruokaa. Heidän vatsansa ovat kuitenkin pysyneet kylläisinä yllättävän helposti.

- Ruoka ei ole ollut niin iso haaste kuin odotimme. Olemme käyneet siivoamassa ravintoloiden pihoja ja saaneet vastineeksi ruokaa. Nytkin rinkat ovat niin täynnä ruokaa, ettemme pystyisi enempää kantamaan, Juntunen paljastaa.

"Ihmiset, joilla itsellä ei ole paljoa, auttavat kaikista eniten"

Ystävykset ovat hämmästyneitä siitä, miten auttavaisia ja välittäviä ihmisiä he ovat tavanneet. Juntunen kertoo, että he tapasivat Teksasissa herrasmiehen, joka kustansi heille majoituksen motellissa ja maksoi heidän ruokailunsa ravintolassa parina päivänä.

Lisäksi miesten mieleen on jäänyt modernia elämää karttavien amissien kanssa vietetty aika.

- Pääsimme jopa amissiyhteisöön pariksi päiväksi ja kynsimme peltoja hevoset apunamme. Se oli uskomaton kokemus.

- Olemme tavanneet toinen toistaan hienompia ihmisiä; he ottavat meidät perheeseensä ja antavat nukkua luonaan pari yötä. Se on tullut yllätyksenä, että ihmiset, joilla itsellä ei ole paljoa, auttavat kaikista eniten. 

Seuraava artikkeli: Miten tavata ihmisiä yksin matkustaessaan? Lue kätevät vinkit

Kilpailut

Uusimmat