Apua, punaviiniä läikähti! 2 niksiä, jotka toimivat puhdistaessa

29.10.2013 16:45 - Heli Thoren

Kun vahinko sattuu, nopeus on valttia.

Punaviini on tarkan juhlanjärjestäjän painajainen. Juoman punainen sävy jämähtää herkästi tekstiileihin, jos ei osaa toimia oikein ja mahdollisimman nopeasti. Jos sohvalle tai vaatteelle läikähti viiniä, ota näistä neuvoista vaarin:

1. Suola

Tuoreeseen punaviinitahraan toimii tehokkaasti suola. Kun viiniä läikähtää, kasaa märkään kohtaan keko hienoa suolaa. Suolan kiteet imevät punaviiniä tehokkaasti. Anna suolan vaikuttaa tunnista useaan tuntiin ennen kuin peset tekstiilin. Jos tahra ei tunnu silti irtoavan, lisää tekstiiliin tahranpoistoainetta suolakäsittelyn jälkeen ja anna vaikuttaa. Mitä kuumemmalla tekstiilin voi pestä, sitä todennäköisemmin tahra on historiaa.

2. Kivennäisvesi

Myös kivennäisveden kuplat auttavat punaviinitahran karkottamisessa. Kaada kuplivaa vettä tuoreelle tahralle ja anna vaikuttaa. Suolaa ja kivennäisvettä voi myös käyttää yhdessä: Huuhtele tahra ensin kivennäisvedellä ja lisää suolaa sen jälkeen.

Muista myös!

Punaviinitahra kannattaa huuhdella suolakäsittelyn jälkeen ensin kylmällä vedellä. Vasta sen jälkeen tekstiili koneeseen ja mahdollisimman kuuma pesuohjelma päälle. Myös valkaisuaineellisesta pesuaineesta voi olla apua.

Entä vanhat tahrat?

Jos punaviinitahra on pinttynyt, suolakäsittelystä ei ole enää hyötyä. Käytä tuolloin tahranpoistoainetta ja nestemäistä pesuainetta puhdistamiseen. Anna tekstiilin liota pesuaineiden kanssa enne  konepesua.

Lähteet: Martat.fi, Kotiliesi.fi

Kilpailut

Uusimmat