Kuva: Vilma Kaura

Yöstä pois potkittu Jay Lewis teki töitä vuosia vain rahan takia: "Biisini eivät kelvanneet Yölle"

02.03.2017 10:21 - Anna Hopi

Lewisin mukaan asioista ei keskusteltu, vaan Olli Lindholm ilmoitti vain, että kyseiset kappaleet eivät tuntuneet oikeilta.

Kun Jay Lewis ja Daffy Terävä saivat pitkän taipaleen jälkeen potkut Yö-yhtyeestä, se oli shokki paitsi miehille itselleen, myös monelle bändin fanille. Asiaa on puitu mediassa viime kuukausina. Yö-yhtyeen nokkamies Olli Lindholm kommentoi päätöstään iltapäivälehdissä, ja totesi soittajien motivaation puutteen olleen yksi syy, miksi heidän taipaleensa yhtyeessä päättyi.

Muusikko Jay Lewis ei kuitenkaan niellyt tätä perustelua, vaan kirjoitti oman näkemyksensä Facebook-sivuilleen, miksi hänen motivaationsa ehkä laski bändiuransa aikana Yö-yhtyeessä.

"Liittyessäni Yöhön tammikuussa 1999 eräs tärkeä peruste minulle ja myös muille bändin jäsenille oli se että olen myös biisintekijä. Sain siis virallisesti luvan tehdä musiikkia (ja tätä myös kovasti toivottiin), jota tultaisiin julkaisemaan Yön levyillä, " hän selittää.

Rakkaus on lumivalkoinen -levyn jälkeen suunta hänen mukaansa muuttui.

"Siitä eteenpäin tarjosin ajoittain musiikkiani bändin levyttäessä, mutta niistä ei mikään enää kelvannut, eikä asiasta myöskään keskusteltu. Kommentti mikä jäi mieleeni eniten biisiä tarjotessani oli "ei ole minun musiikkiani", aidosta, vapaata luovaa yhteistyötä tekevästä bändistähän ei enää 2000-luvulla ollut edes kyse. Olin siis tekemättä musiikkia Yölle 2004-2016."

"En halunnut hajottaa bändiä lähtemällä aikaisemmin"

Iskelmän haastattelussa Jay kommentoi asiaa lisää.

- Kun luin Ollin kommentteja siitä, ettei meillä ole motivaatiota. Minulla oli tullut vuosien mittaan ajatus, että Yön kanssa kiertäminen on vain työtä, koska en saa siitä mitään luovaa tyydytystä. Olen kuitenkin ihminen, joka on tehnyt elämässään 300 biisiä. Ihmisten on tiedettävä, missä se vika oli. Olen miettinyt viime aikoina sitä, miksi jäin bändissä ulkopuoliseksi - tein vain duunin, ja se siitä, hän sanoo.

Vaikka biisien torjuminen ja "pelkäksi" soittajaksi siirtyminen haittasikin Lewisia 2000-luvulla, hän ei kuitenkaan lähtenyt bändistä. Miksi?

- Se kysymys liittyy rahaan. Se oli hyvä työpaikka. Olin Suomen suhteen skeptinen, mietin etten vaan voi lähteä soolouralle. Tiesin, miten vaikeaa on päästä sellaiseen asemaan Suomessa kuin mitä Yö-yhtyeellä oli Rakkaus on lumivalkoinen -levyn jälkeen. Se menestys on huikeaa. Ajattelin, etteivät siipeni kanna, enkä tiennyt kenen kanssa tekisin musiikkia. En myöskään halunnut hajottaa bändiä, minulla oli yhtyeessä hyviä ystäviä.

"En olisi toivonut sellaista giljotiinileikkausta"

Yöstä pois potkitut muusikot eivät jääneet laakereilleen lepäämään potkujen jälkeen. Jay Lewis Gang -kokoonpano perustettiin lähes samantien, ja yhtye on julkaissut jo kaksi kappaletta Liekki ja Taivas tietää sen.

- Tunnelma on ollut jälkikäteen haikea, koska meillä oli Yö-yhtyeessä hauskaa, hienoja keikkoja ympäri Suomen. Se loppui töksähtäen. Olisin ehkä itse kertonut potkut saaville etukäteen, ja varottanut, että hei, kesän jälkeen loppuu hommat. En olisi tehnyt tällaista giljotiinileikkausta, kuten Olli teki, hän miettii.

Oletko antanut anteeksi Olli Lindholmille?

- Joo kyllä periaatteessa olen. Hän on sellainen ihminen kuin on, ei se siitä miksikään muutu. Et voi antaa enempää kuin mitä sisälläsi on, pitää vain hyväksyä, että ihmiset ovat sellaisia kuin ovat, hän toteaa.

Kuuntele Jay Lewis Gang -yhtyeen uusin kappale alta.

Lue myös: Olli Lindholm erotti Yö-muusikot tekstiviestillä: "Ei puhevälejä pitkään aikaan"

Kilpailut

Uusimmat