Millaista on dupata animaatioelokuvia? Suomalainen laulajatähti kertoo

20.03.2015 17:15 - Senni Loikala

Smurffit 2 -elokuvassa roolin tehnyt suosikkilaulaja on antanut äänensä monen muunkin animaatioelokuvan veijarille. Nyt mies kertoo, millaista työtä elokuvien duppaaminen on.  

Elastinen koki pienen kulttuurishokin Italiassa. Hän oli katsomassa televisiota ja paineli kaukosäädintä. Muusikko huomasi, että ohjelmiin pystyy valitsemaan kielen, joilla ne on dupattu.

- Se on vähän niin kuin tekstitykset meillä. Et voi valita tekstityksiä, vaan voit valita duppaukset. Sitä on aika vaikea kuunnella; nehän on aika hirveitä, kun tyyliin sama tyyppi puhuu naisten ja miesten roolit, Elastinen kertoo.

Rankkaa äänelle

Muusikko on itsekin päässyt tekemään useita duppausrooleja animaatioelokuvissa. Viimeisin niistä oli Nico-linnun rooli viime vuonna ensi-iltaan tulleessa Rio 2 -elokuvassa, jonka ensimmäisessä osassa Elastinen oli myös mukana.

Lisäksi Elastinen on antanut äänen Hain tarina -elokuvan Ernielle ja Smurffit 2 -leffan Pontukselle. Laulaja on myös dupannut Maxin roolit Arthur ja minimoit -ja Arthur ja Maltazard -elokuvissa. Mies kertoo, millaista on tehdä duppauksia.

- Se on hauskaa ja erilaista hommaa. Aika pitkiä päiviä ja ne ovat todella rankkoja äänelle. Se on sellaista huutamista, Elastinen sanoo.

- Välillä pitää istua, välillä seistä ja häittäytyä rooliin; koko ajan siellä mouhotan. Siellä on aina ohjaaja, joka neuvoo mitä halutaan. Hirveästi ei itse pääse sooloilemaan, hän jatkaa.

Kun duppauksia tehdään, näkee näyttelijä elokuvan edessään valkokankaalta. Sillä tavoin haettu tunne ja intonaatiot löytyvät helpommin.

- Katsot aina ensin kuvan, sitten mietitään rytmiä, että miten se menee suun kanssa. Kaikki pyritään tekemään niin, että näyttää siltä, että se olisi tehty alun perin suomeksi, laulaja kertoo.

Pahishahmo ei saanut tupakoimaan

Alkuviikosta Disney ilmoitti, ettei sen lapsille suunnatuissa animaatioelokuvissa saa enää näkyä tupakkaa polttavia tai muita päihteitä käyttäviä hahmoja. Yksi tunnetuimmista sauhuttelijoista on Cruella De Vil 101 Dalmatialaista -elokuvasta. Elastinen ei heti osta ideaa Disneyn uudesta linjauksesta.

- Minä olen hyvä esimerkki siitä, ettei Cruella ole aiheuttanut haittaa ainakaan minulle. Ei minusta huonoa ole tullut, vaikka olen aina katsonnut, kun kaikki ovat polttaneet ja nähnyt sitä myös televisiosta. Toisaalta pikkulapsille ei tarvitse näyttää röökaamista; ehkä se on ihan hyvä.

Seuraava artikkeli: Paita pois: Elastinen paljasti treenatun ylävartalonsa

Kilpailut

Uusimmat