Kuva: AOP

Millainen ura odottaa X Factorissa toiseksi tullutta?

12.12.2016 08:00 - Mikko Räsänen

Saara Aallon tulevaa uraa voi ennustaa X Factorin aiempien kausien perusteella.

Saara Aaltoa Suomen laulukilpailuissa vaivannut toiseksi jäämisen kirous jatkui harmittavasti myös Brittien X Factorissa, missä Saara lähti finaaliin ennakkosuosikkina, mutta jäikin yllättäen toiseksi. Hopea ei ole häpeä ja Britannian X Factorin kohdalla sekin saattaa avata Saaralle ovet merkittävään kansainväliseen uraan.

Voice.fi:n toimitus selvitti, miten aiemmat X Factor UK:n toiseksi tulleet ovat menestyneet. Siitä voi päätellä, minkä kaltaista menestystä Saarakin voi odottaa. 

Alla lista X Factor -kakkosista ja heidän urakehityksistään.

2004: G4

Il Divo -tyyppinen kvartetti lauloi klassisella tyylille pop-covereita. Vaikka nelikko jäi toiseksi, julkaisi se heti X Factorin jälkeisenä vuonna peräti kaksi albumia, jotka molemmat menivät brittilistan top10:een - toinen jopa listakärkeen. Ura kuitenkin hiipui muutamassa vuodessa. Maailmassa oli jo yksi Il Divo ja G4:ltä puuttui omaperäisyys.

2005: Andy Abraham

41-vuotias Andy oli X Factorin osallistujajoukossa jo senioriosastoa. Hän julkaisi kisan jälkeen albumin, joka menestyi todella hyvin. Se oli Briteissä vuoden 12:nneksi myydyin albumi yli 300 000 kappaleen myynnillään. Hänen myöhemmät albuminsa ovat menestyneet vaisummin, mutta vielä 2008 Abraham pääsi Euroviisuihin Brittien edustajana.

2006: Ray Quinn

Jos Quinn olisi osallistunut X Factoriin jonain toisena vuonna, olisi hän voittanut. Mutta 2006 vastassa oli Leona Lewis, josta oli tuleva X Factorin siihen asti menestynein voittaja. Huonosti ei käynyt Quinnillekään. Hän julkaisi yhden albumin, joka meni heti listakärkeen ja myi platinaa. Levystä tuli ensimmäinen levy Briteissä, joka yltää tuohon suoritukseen ilman, että levyltä on julkaistu ainuttakaan singleä. Jostain syystä levy-yhtiö kuitenkin pudotti Quinnin listoiltaan ja tämä jatkoi näyttelijänuraansa, jota oli luonut jo ennen kilpailua. Quinn on sittemmin voittanut kahdesti Brittien Dancing on Ice -kilpailun.

2007: Rhydian Roberts

Rhydian Roberts on luonut huomattavasti komeamman uran kuin samana vuonna X Factorin voittanut Leon Jackson. Robertsin esikoisalbumi myi maailmanlaajuisesti yli 600 000 kappaletta. Sittemmin hän on julkaissut neljä muuta albumia ja tehnyt merkittäviä musikaalirooleja Lontoon teattereissa. X Factorista on kulunut kohta kymmenen vuotta ja Robertsin ura on yhä vahvoissa kantimissa.

2008: JLS

JLS:n tarina kesti viisi vuotta ja päättyi 2013, kun poikabändi hajosi sisäisiin erimielisyyksiin. Suosion puutteesta hajoaminen ei kuitenkaan johtunut, sillä JLS:stä tuli kansainvälinen menestysartisti. Bändin levyjä myytiin maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta. On arvioitu, että jokainen JLS:n neljästä jäsenestä ehti viiden vuoden aikana tienata 7-8 miljoonaa euroa.

2009: Olly Murs

X Factorin supertähti, joka on julkaissut viisi albumia. Ensimmäinen meni listakakkoseksi, mutta kaikki sen jälkeiset ovat nousseet Briteissä listakärkeen. Kaikki viisi levyä ovat myyneet vähintään kultaa, paras levy Right Place Right Time nelinkertaista platinaa. Kultalevyjä Murs on saanut myös Saksasta, Australiasta ja Irlannista. 

2010: Rebecca Ferguson

Rebecca Fergusonin esikoisalbumi oli menestys, sillä se myi platinaa niin Briteissä kuin Irlannissa. Myös kolme sen jälkeen ilmestynyttä albumia ovat kaikki olleet top10-joukossa brittilistalla, joten Fergusonin ura on vakaalla pohjalla. Hän on ollut otsikoissa musiikin lisäksi myös rakkauselämänsä takia, sillä Ferguson seurusteli aiemmin One Direction -yhtyeen Zayn Malikin kanssa.

2011: Marcus Collins

Collins kuului X Factorissa Take That -tähti Gary Barlow'n joukkueeseen. Ohjelman jälkeen Barlow otti Collinsin siipiensä suojiin ja auttoi tätä eteenpäin urallaan. Collinsin esikoisalbumi menestyikin kävi listalla top10:ssä, mutta putosi sieltä nopeasti. Kakkosalbumin piti olla tulossa 2014, mutta sitä ei koskaan ole kuulunut. Collinsin virallista Facebook-fanisivuakaan ei ole päivitetty enää aikoihin, joten vaikuttaa siltä, että hänen uransa on hiipunut lopullisesti. 

2012: Jahmene Douglas

Jahmene sai X Factorin jälkeen levytyssopimuksen Sonylta. Hänen esikoisalbumillaan vierailivat niin Nicole Scherzinger kuin Stevie Wonder, ja levy meni Briteissä listakärkeen. Tänä syksynä ilmestynyt kakkosalbumi ei ole kuitenkaan pystynyt yltämään lähellekään edellisen menestystä. 

2013: Nicholas McDonald

Nicholas oli vasta 17, kun hän sijoittui toiseksi X Factorissa. Sen jälkeen hän päätti keskeyttää koulunsa ja panostaa täysillä musiikkiuraansa. Hänen esikoisalbuminsa menestyi hyvin erityisesti McDonaldin kotiseudulla Skotlannissa, missä se nousi listakärkeen. Tuosta on jo 2,5 vuotta, eikä kakkosalbumia ole vielä kuulunut. McDonaldin keikkakalenterissakin on merkintöjä vain joululaulukeikoista, joten jää nähtäväksi, mihin suuntaan hänen uransa on menossa.

2014: Fleur East

Toissa vuoden X Factor -kakkonen onnistui jo esikoislevyllään käynnistämään kansainvälisen uran. Levy myi kultaa Briteissä, mutta nousi listoilla top20:een ainakin Saksassa, Sveitsissä, Suomessa ja Irlannissa.

2015: Reggie 'n' Bollie

Kokoonpano sai levytyssopimuksen Simon Cowellin talliin. Viime toukokuussa julkaistu esikoissingle New Girl menestyi vielä joten kuten, mutta kakkossinkku Link Up floppasi niin totaalisesti, että jää nähtäväksi, julkaistaanko heiltä albumia.  

Yhteenveto

Monena vuonna kakkoseksi sijoittunut on lopulta menestynyt paremmin kuin X Factor -voittaja. Olly Murs, Fleur East, Rebecca Ferguson ja JLS ovat pystyneet ponnistamaan X Factorin kakkossijalta kansainväliseen menestykseen. Se on mahdollista myös Saaralle. Toki hänelle voisi sopia myös Rhydian Robertsin malli, jossa laulaja tekee levyjä ja musikaalirooleja vuorotellen.

Lue myös: Tältä Saara Aalto näytti, kun hän osallistui Talent-kisaan 2007 - katso video

Lue myös: Saara Aalto tuli toiseksi X Factorissa - voittaja joka tapauksessa!

Kilpailut

Uusimmat