Henkilöllisyys todistetaan tulevaisuudessa silmillä? Google kehittää nerokasta keinoa

22.06.2015 19:45 - Senni Loikala

Googlea kiinnostaa luoda älypiilolinssit, joiden avulla pystyisi tunnistautumaan erilaisiin virtuaalipalveluihin.

Miltä kuulostaisi, jos voisit tunnistautua netin käyttäjätileillesi tulevaisuudessa silmiesi avulla? Siitä saattaa tulla todellisuutta vielä jonain päivänä, sillä Google on osoittanut kiinnostustaan nykyistä turvallisempien biometristen tunnisteiden luomiseen.

Googlea kiinnostaa rakentaa nykyistä modernimpi versio sormenjälkitunnistamisesta, joka perustuisi silmän värikalvon eli iiriksen tunnistamiseen. Yhtiö on aiemmin tänä vuonna patentoinut älypiilolinssit, joiden avulla turvallisuutta parantava tekniikka voisi onnistua.

Älypiilolinsseissä aivan iiriksen yläpuolella olisi valosensoreita, jotka skannaisivat silmästä yksilöllisen "värikalvotunnisteen". Sitä vertailtaisiin virtuaalisiin palveluihin aiemmin annettuihin samoihin tunnisteisiin, jolloin ihminen voisi todistaa henkilöllisyytensä eri verkkosivustoille tai käyttäjätileille samalla tapaa kuin nyt esimerkiksi verkkopankkitunnuksia käyttämällä.

Myös terveydellisiä hyötyjä

Googlen tarkoituksena olisi suunnitella älypiilolinssit, joista olisi ihmisille myös terveydellistä hyötyä. Linssit seuraisivat verensokeritasoja ja paljastaisivat, jos silmästä löytyy syöpää enteileviä pitoisuuksia. Tällöin ne voisivat auttaa lääkäreitä diagnosoimaan esimerkiksi rinta-, keuhko- ja aivosyövän hyvissä ajoin sekä huomaamaan huolestuttavat merkit remissiosta.

Lisäksi älypiilolinssit auttaisivat heitä, joilla on vaikeuksia nähdä eteensä hämärässä. Näin ollen niiden kanssa myös pimeällä näkeminen helpottuisi.

Lue myös: Suuri osa suomalaisista kärsii silmäsairaudesta - usein oireettomia

Lähde: ExtremeTech

Kilpailut

Uusimmat