Suuri osa suomalaisista kärsii silmäsairaudesta - usein oireettomia

09.05.2015 23:15 - Henna Koste

Lähes puolet ei ollut koskaan käynyt silmänpohjatutkimuksessa, selvisi Specsaversin tuoreessa tutkimuksessa.

Useat suomalaiset kärsivät jostakin silmäsairaudesta, kuten glaukoomasta, kertoo Specsavers tiedotteessaan. Monet sairauksista ovat oireettomia, joten kantaja ei ole niistä useinkaan tietoinen. Onneksi yleisimmät sairaudet ovat hoidettavissa, jos ne havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa.

Optikkoliike muistuttaa, että näöntutkimuksessa olisi syytä käydä kahden vuoden välein. Specsavers selvitti, kuinka usein suomalaiset käyttävät näönhuollon palveluja. Osallistuneista 18,3 prosenttia kertoi käyvänsä näöntutkimuksessa optikolla joka toinen vuosi. Lähes puolet, 46,3 prosenttia, vastaajista ei ollut koskaan käynyt silmänpohjatutkimuksessa. Juuri silmäpohjakameran avulla verkkokalvolta voidaan tunnistaa mahdollisia viitteitä erilaisista silmäsairauksista. 

Iän myötä silmäsairaudet yleistyvät huomattavasti. Kaihiin sairastuu elämänsä aikana jopa 80 prosenttia suomalaisista. Glaukooma on Suomessa yli 65-vuotiaiden toiseksi yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus, mutta lähes puolelle tutkimukseen osallistuneista se on käsitteenä tuntematon. Glaukoomasta puhutaan myös silmänpainetautina tai viherkaihina.

Lue lisää: Miksi näkö heikkenee yhä nuoremmilla? 8 selittävää syytä

Kilpailut

Uusimmat